Annons

Maria Rankka:Även omtyckta monopol borde avskaffas

Foto: Martina Holmberg / TT

Systembolaget gillas av många svenskar, även långt in i borgerligheten. Det gör inte monopolet mindre principiellt problematiskt.

Under strecket
Publicerad

Många som i normalfallet ogillar monopol brukar ändå vara lite svaga för Systembolaget. Jag kan erkänna att jag tillhör den pragmatiska kategorin. Anledningen är inte att Systembolaget är ett monopol, utan att det är bekvämt med bolaget eftersom det har bra service och ett stort utbud. Trots att det är ett monopol. Det är sällan man träffar så hjälpsam och kunnig personal i andra butiker som på Systembolaget. Paradoxalt nog är det följsamheten mot kunderna och marknaden som gör att stödet för monopolet är starkt långt in i borgerligheten. En medveten strategi, eftersom Systembolaget arbetar aktivt för att stärka stödet för sin ensamrätt på alkoholförsäljning.

Enligt mätningar som Systembolaget har beställt från Sifo har försäljningsmonopolet stöd av cirka tre av fyra svenskar. Skulle Systembolaget ha öppet på söndagar skulle det säkert öka ytterligare. Men att Systembolaget är proffsigt gör inte monopolet principiellt mindre problematiskt.

Annons
Annons
Annons