Annons

Även nio biskopar kan ha fel

VIGSELRÄTT Istället för att glädja sig åt att riksdagen lyckas förena införandet av en könsneutral äktenskapslagstiftning med att även samkönade par kan få uppleva ett riktigt kyrkbröllop, försöker nio av landets biskopar att stoppa det. Värna Svenska kyrkans vigselrätt, manar Olle Burell och Karin Perers.

Under strecket
Publicerad

”Äntligen stod hon i predikstolen!” heter en bok som gavs ut ifjol för att fira 50-årsjubileet av att kvinnor fick samma tillträde till prästämbetet som män. ”Äntligen står de framför altaret!” kommer vi att kunna utbrista i höst, när kyrkomötet med stor sannolikhet har beslutat att Svenska kyrkan ska fatta den hand som Sveriges riksdag sträcker ut redan i vår. Snabbare än många andra har svenska folket därmed befriat sig från ännu en av de fördomar, som strider mot synen att alla människor har lika värde.

I dagarna har vi med sorg i hjärtat fått konstatera att nio av Svenska kyrkans biskopar tycks leva i en annan verklighet än den vi känner. Dagens djupt folkligt förankrade tradition att kunna gifta sig i kyrkan skildrar de som statskyrkonostalgi, medan vi hävdar att den är ett uttryck för trossamfund som viktig samhällsresurs.

Annons
Annons
Annons