Annons

Även kvinnor kan – trycka ner varann

Det börjar närma sig ödesdagen, internationella kvinnodagen den 8 mars, då när dimmorna ska skingras kring Sveriges nya feministiska rörelser.

Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har lovat att berätta vad hennes nätverk ”Feministas” egentligen är för något. Och kanske, kanske kommer ett besked från Gudrun Schyman om huruvida det blir något feministparti eller inte.
Var tionde väljare kan tänka sig att rösta på ett sådant parti. Det är ganska fascinerande med tanke på att det stora säljbudskapet är ”bryt könsmaktsordningen, mäns överordning och kvinnors underordning”.
På 70-talet löd stridsropen: ”Ropen skalla, daghem åt alla!” och ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!”. Håll med om att det är klatschigare!

Jag har alltid varit lite avundsjuk på 70-talsfeministerna. Inte för att det var bättre förr. Det var det inte. Kvinnolönerna avskaffades 1960, abortlagen kom 1975 och först på 80-talet fick kvinnan rätt att behålla sitt eget efternamn vid giftermål. Men de verkade ha så mycket roligare!
Att kasta surströmming i torskarnas bilar är rätt mycket fyndigare – och begripligare – än när två anarkisttjejer tar sig upp på scenen under Skansens traditionella luciafirande med ett plakat där det står ”Gubbslem!”.

Annons
Annons
Annons