Annons

Även konstnärer måste få ha schyssta villkor

Trots att det finns ett avtal om ersättning till konstnärer är det många konstinstitutioner som struntar i att följa det. Men konstnärerna måste, på samma sätt som arbetslivet i övrigt, kunna ha schyssta arbetsvillkor, skriver flera företrädare för konstnärer.

Under strecket
Publicerad

Intresset för konsten är rekordstort. Bara i Stockholm har det på kort tid öppnat två nya konstmuseer; Sven-Harrys Konstmuseum vid Vasaparken och Fotografiska vid Stadsgården. I Kalmar invigdes ett nytt konstmuseum 2008, i Malmö öppnade Moderna Museet en filial 2009, i Sundbyberg invigdes Marabouparken förra året och i Värmdö är arbetet i full gång med en ny konsthall. Vid bygget av nya Karolinska ska över hundra miljoner kronor satsas på offentlig gestaltning.

Intresset bland publiken är också det mycket stort. Enligt Kulturrådets rapport Museer 2009 uppgår besöken till 18 miljoner vid Sveriges museer och enligt Kulturrådets rapport Bild och form 2009 uppgår antalet besök vid olika ickekommersiella arenor för samtidskonst till 3 miljoner. De senaste åren har ett flertal konstinstitutioner rapporterat om kraftigt ökat publikintresse.

Annons
Annons
Annons