Även i dansk film har körsången förlösande kraft

gospel och tro Den har kallats en dansk Så som i himmelen. Men även om den också handlar om en kyrkokör i en by som får en ny karismatisk ledare, så är Oh happy day, som får premiär i Sverige på fredag, något annat. Kvinnorna bakom filmen, Hella Joof och Lotte Andersen, har i alla fall inte sett den svenska filmen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Så som i himmelen har just haft premiär i Danmark berättar de, men ingen kritiker har jämfört den med deras film.
Oh happy day handlar om en traditionell dansk kyrkokör som börjar sjunga gospel inspirerade av en amerikansk körledare. Den nya musiken får också huvudpersonen Hanna att ompröva sitt liv.
Hella Joof är regissör, men det var Lotte Andersen, som spelar Hanna, som fick grundidén till filmen och som skrivit manus tillsammans med Hella och Jannik Johansen. ”Det behövdes en kille också.”

– Jag föreställde mig den energi som skulle uppstå när en övertygad amerikansk präst kommer till ett icke troende danskt samhälle. Sedan skrev jag ett par sidor som jag skickade till Hella som tyckte att det var ett bra uppslag, berättar Lotte Andersen.
De två har samarbetat på teatern i Köpenhamn men också i Hella Joofs förra film En kort och en lång. Hella Joof är också skådespelare och var bland annat med i Susanne Biers Den enda rätta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons