Även i dansk film har körsången förlösande kraft

Den har kallats en dansk Så som i himmelen. Men även om den också handlar om en kyrkokör i en by som får en ny karismatisk ledare, så är Oh happy day, som får premiär i Sverige på fredag, något annat. Kvinnorna bakom filmen, Hella Joof och Lotte Andersen, har i alla fall inte sett den svenska filmen.

Under strecket
Publicerad
Lotte Andersen, skådespelerska och Hella Joof, regissör, har skrivit manus till Oh happy day tillsammans. Filmen är ett inlägg i den danska debatt, som drog igång när en präst avskedades för att han inte trodde på Gud.

Lotte Andersen, skådespelerska och Hella Joof, regissör, har skrivit manus till Oh happy day tillsammans. Filmen är ett inlägg i den danska debatt, som drog igång när en präst avskedades för att han inte trodde på Gud.

Annons

Så som i himmelen har just haft premiär i Danmark berättar de, men ingen kritiker har jämfört den med deras film.
Oh happy day handlar om en traditionell dansk kyrkokör som börjar sjunga gospel inspirerade av en amerikansk körledare. Den nya musiken får också huvudpersonen Hanna att ompröva sitt liv.
Hella Joof är regissör, men det var Lotte Andersen, som spelar Hanna, som fick grundidén till filmen och som skrivit manus tillsammans med Hella och Jannik Johansen. ”Det behövdes en kille också.”
– Jag föreställde mig den energi som skulle uppstå när en övertygad amerikansk präst kommer till ett icke troende danskt samhälle. Sedan skrev jag ett par sidor som jag skickade till Hella som tyckte att det var ett bra uppslag, berättar Lotte Andersen.
De två har samarbetat på teatern i Köpenhamn men också i Hella Joofs förra film En kort och en lång. Hella Joof är också skådespelare och var bland annat med i Susanne Biers Den enda rätta.

Filmens ämne, tro respektive avsaknad av tro, är ett ämne som engagerar dem båda.
– Och det var det temat vi ville diskutera i filmen, vilket till en början mötte motstånd. ”Talar ni för mycket om Jesus och Gud vill ingen gå och se filmen”, sa man till oss.
Men en halv miljon danskar kom och såg Oh happy day.
De ser filmen som ett inlägg i den debatt om tro som drogs igång i Danmark när en präst avskedats efter att ha sagt att han inte tror på Gud. En undersökning visar att han inte är ensam. Många danska präster tror faktiskt inte på Gud även om de bekänner sig till protestantismen.
– Vi tycker att det är viktigt att ta reda på vad man tror på. Nu använder vi bara kyrkan när vi ska döpas, gifta oss och begravas i Danmark (och i Sverige skulle man kunna tillägga). Vi uppskattar de yttre ceremonierna men vill inte ta innehållet på allvar. För mig är kärleksbudskapet i Nya Testamentet det viktigaste i kristendomen och det står jag fast vid, säger Lene Andersen.
– Problemet är att formen, att gå i kyrkan inte tilltalar moderna människor. Det upplevs som tråkigt. Man måste hitta nya vägar. Och det är där gospeln kommer in. I filmen kan man säga att de återerövrar kyrkan genom musiken, förklarar Hella Joof.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons