Irene Pepperberg och grå jakon Alex.
Irene Pepperberg och grå jakon Alex. Foto: AP/TT

Även en papegoja brottas med existentiella frågor

En papegoja lär sig aldrig prata människospråk – men har stora förutsättningar för interaktion med människor och för det krävs förståelse och intelligens.

Publicerad

Det är allmänt känt att papegojor har förmågan att lära sig ett stort antal ord. De härmar orden, och när människor säger efter varandra kan vi kalla dem för just papegojor. I tidningen NRC Handelsblad kunde man för några år sedan läsa en anekdot om en veterinär som fick in en papegoja med kraftig hosta på sin klinik. Undersökningen gav inget och papegojan fick stanna över natten för observation. När papegojans människa kom för att hämta honom rökte han först en cigarett utanför. Rökhostan efteråt härmades perfekt av papegojan.

Papegojorna är på grund av sina fysiska förutsättningar en av ett fåtal slags djur som kan uttala mänskliga ord. Länge trodde man dock att denna talförmåga enbart var en förmåga till härmning. Man kunde lära en papegoja att hälsa genom att säga ”goddag”, men det var också allt. 1978 inledde Irene Pepperberg ett experiment i vilket hon samarbetade med den grå jakon Alex. Hon ville undersöka om papegojor kunde lära sig språk och utgick från hur kommunikation mellan fåglar fungerar.