Avelsarbete siktar på krympfritt ylle

Under strecket
Publicerad
Annons

En nackdel med ull, eller ylle, är att det krymper vid fel behandling. De flesta har väl någon gång råkat tvätta en ylletröja, kanske en fin lusekofta dekorerad med renar, vid för hög temperatur. Resultatet har blivit ett stelt och kraftigt hopkrympt plagg, som man tvingats kasta bort.
Att ylle krymper beror på fibrernas mikrostruktur. Varje fiber består av proteinflagor som överlappar varandra ungefär som tegelpannor på ett tak. När fibrerna blir våta och samtidigt värms upp för mycket sväller de, och flagorna pressas ut så att de liknar vassa sågtänder. Krympningen uppstår när de tandförsedda fibrerna rör sig mot varandra. En fiber kan bara röra sig i en riktning, och på grund av att tänderna fungerar som spärrhakar knyts fibrerna allt hårdare ihop runt varandra. När miljontals fibrer utsätts för den effekten blir resultatet ett hopkrympt plagg.

I framtiden kan vi få ylle som inte krymper. I Australien arbetar forskare med flera olika metoder att ta fram krympfritt ylle. En metod är vanligt
avelsarbete. Noggranna undersökningar har visat att ullen från vissa får krymper mycket mindre än ull från andra djur.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons