Avdramatisera pigorna

Under strecket
Publicerad
Annons

Viska sänkt skatt på hemnära tjänster och socialisttanter som Margareta Winberg och Gudrun Schyman ser genast en väderkvarn som måste anfallas. Reaktionen är lika löjlig som förutsägbar.
Här har vi att göra med en existerande och flitigt anlitad svart marknad, en marknad som årligen omsätter tre miljarder kronor och som statskassan inte har råd att nonchalera.
Det handlar alltså om en marknad som om skatten sänktes skulle underlätta även för normal- och låginkomsttagare att köpa hushållstjänster utan att behöva begå brott. Samtidigt som grupper som har det särskilt bekymmersamt på arbetsmarknaden skulle gynnas, typ invandrare.
På det kanske mest kända hemserviceföretagets hemsida kan man läsa om dessa tjänster som ”avlastar dig från vardagens sysslor, så att du får den extra tid som ger balans i livet”. En timmes storstädning kostar knappt 300 kronor.
Företagets grundare Monica Lindstedt säger att det ringer till Hemfrid hela tiden (DI 3/12), att efterfrågan på hemnära tjänster verkligen är stor. Ändå
får Lindstedt inte ekonomin att gå ihop eftersom kunderna vid närmare eftertanke inte tycker det är rimligt att betala hög skatt för att anlita en privat tjänst. Då köper man hellre svart.
Ett annat alternativ är förstås att anlägga ett mer liberalt synsätt på behovet att städa. På det tjänar varken Hemfrid, svartjobbaren eller staten några pengar. Själv utvecklar man astma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons