Avdragsrätten för gåvor behöver utökas

Utan ett starkt civilsamhälle reduceras medborgarna till väljare, arbetskraft och konsumenter. Därför måste civilsamhället värnas, växa och utvecklas. Det skriver partiledare Göran Hägglund (KD) och David Lega (KD).

Under strecket
Publicerad
Annons

Synen på det civila samhället är en tydlig skiljelinje i svensk politik. I grunden är det en fråga om skillnad i synen på människan, hennes förutsättningar och behov. Ibland kan det hos vissa låta som om civilsamhället bara är en fritidsaktivitet, ett litet sidospår till det som sker inom den offentliga sfären eller i den individuella. Kristdemokraterna menar att civilsamhället är något mycket viktigare. Det är här grunden läggs för demokrati, medmänsklighet och ett fungerande Sverige.

Kristdemokraterna drev på för att Sverige, som sista EU-land, skulle få en skattereduktion för gåvor till civilsamhället. Reformen är viktig i sak och har samtidigt ett starkt symbolvärde. Genom skatteavdraget uppmuntras människor att, på eget initiativ, engagera sig och att bidra till en bättre värld. Genom skatteavdraget får civilsamhällets organisationer möjlighet att uträtta ännu mer.

Annons
Annons
Annons