Annons

Avdragsgillt bosparande kan hjälpa unga in på bomarknaden

Bolånetaket har i praktiken stängt unga ute från storstädernas bostadsmarknader. Ett lösning som bör utredas är ett avdragsgillt bosparande för unga. I Norge finns redan ett sådant system på plats som har underlättat för unga familjer att komma in på småhusmarknaden, skriver Veronica Palm (S) och Jakob Eliasson, Villaägarna.

Under strecket
Publicerad

I samband med finanskrisen 2008 störtdök nyproduktionen av bostäder, och den har fortfarande inte återhämtat sig. Lågt byggande, hög inflyttning till storstadsområden och låga räntor har drivit upp priserna på bostadsrätter och småhus. I dag är det mycket svårt att etablera sig på bostadsmarknaden i tillväxtområden, särskilt för unga.

Konsekvenserna av bostadsbristen är allvarliga. Det blir svårt att flytta till jobb eller utbildning, och många unga bor kvar längre hemma, eller rör sig i en gråzon av bostadsmarknaden med dyra och osäkra andra- och tredjehandskontrakt. När unga inte kan etablera sig på bostadsmarknaden, ökar risken att de inte heller kan etablera sig på arbetsmarknaden. Förutom att vara ett omedelbart problem för individen, är bostadsbristen därför ett problem för hela samhället.

Annons
Annons
Annons