Annons
X
Annons
X

Avdrag för välgörenhet slopas: ”Har smugits in”

När regeringen nu redovisar förändringar på skatteområdet står det klart att man slopar skatteavdraget för gåvor till välgörenhet. Detta ska öka skatteintäkterna med 250 miljoner kronor menar regeringen.

– Det är inte bra politik att minska vanligt folks drivkraft att ge till välgörenhet, säger Per Åsling (C), ordförande i skatteutskottet.

Höstbudgeten 2015
Åsa Romson, vice statsminister och miljöminister, och statsminister Stefan Löfven på Harpsund i augusti.
Åsa Romson, vice statsminister och miljöminister, och statsminister Stefan Löfven på Harpsund i augusti. Foto: Bertil Ericson/TT

Regeringens beslut att begränsa stimulansen av att ge till välgörenhet är ett stort misstag. Det skickar helt fel signaler för småpengar – så lyder kritiken efter att regeringen slopar skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet.

Man minskar stimulansen att ge gåvor till de som har det sämre ställt. Detta har smugits in i budgetpropositionen.

Det har varit känt att regeringen velat ta bort rätten till avdrag för välgörenhet. Från och med 1 januari 2016kommer personer som skänker gåvor till ideell verksamhet inte längre kunna ansöka om en skattereduktion.

Annons
X

– Konsekvensen blir att man minskar stimulansen att ge gåvor till de som har det sämre ställt. Detta har uppenbart smugits in i budgetpropositionen och kommunicerades först i dag onsdag, säger Per Åsling (C), ordförande i skatteutskottet till SvD.

Han menar att en ökad beskattning på den ideella verksamheten innebär en klar försämring.

– Regeringen bedömer att man får in 250 miljoner på detta, och för statskassan är det småpengar. Spenderar man så mycket att man verkligen måste ge sig på välgörenhet?

**Per Åsling säger **att intäkterna som ett slopat skatteavdrag innebär är magra – och att det skickar fel signaler.

– Här måste man göra om och göra rätt. Man bör värna om människors idealitet. Tusentals människor jobbar för att andra ska få det bättre och detta blir en signal om att deras arbete om att bygga ett starkare Sverige inte är nödvändigt.

Leif Jakobsson (S) gruppledare och vice ordförande i skatteutskottet menar att det är subventioner som dessa som lett till att det nu finns ett stort underskott i de offentliga finanserna.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att den här reduktionen ska bort. Vi tycker också att det finns en ojämlikhet i att bara vissa organisationer omfattas av skattereduktionen. Vissa ger massa pengar till en idrottsförening, men de får inga avdrag. Vi ska ha ett enhetligt och enkelt skattesystem där var och en ska göra val som inte utgår från att få avdrag på saker och ting, säger Jakobsson till SvD.

Kan det inte leda till att personer som vill ge pengar, men som kanske inte har så mycket, avstår helt?

– Vi vill inte hindra människor från att ge, men det är viktigt att komma tillbaka i en balans nu och där finns det inte rum för olika avdrag. Vi kommer också att ge stöd till ideell verksamhet, det finns med i budgeten när den presenteras.

Centerpartiets Per Åsling i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Se alla förändringar i budgetpropositionen

Förändringar på skatteområdet i budgetpropositionen för 2016 regeringen.se
Annons

Åsa Romson, vice statsminister och miljöminister, och statsminister Stefan Löfven på Harpsund i augusti.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 2

Centerpartiets Per Åsling i riksdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X