Annons
X
Annons
X

Avdelningen reformer vi tycker om

PÅ PLATS | VÅRDFÖRETAGARNAS ÅRSMÖTE

Vissa ministerposter är otacksamma och stormiga. Socialministerposten till exempel. Hur många bra och viktiga reformer man än genomför kommer det alltid att poppa upp enskilda fall där misstag har begåtts. Fall som ack så lätt sätter bilden av hela sjukvården. Göran Hägglund har emellertid varit relativt förskonad från styv skandalkuling. Åtminstone om man jämför med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins fajter om a-kassan eller socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson, som alltid verkar stå i en hagelskur av kritik mot sjukskrivningsreglerna och rehabiliteringskedjan.

Hägglund har inte behövt utkämpa några jätteslag mot vare sig oppositionen eller folkopinionen om sina reformer.

Faktum är att det har hänt väldigt mycket bra saker på sjukvårdsområdet under Alliansens tid vid makten. Kömiljarden som sporrar landstingen att korta köerna med villkorade morötter ser hittills ut att fungera – även om vi får vänta med en slutgiltig dom tills efter november, då effekterna ska mätas.

Annons
X

Men, okej. Avregleringen av apoteksmarknaden har föranlett en del kritik både från höger och vänster, men lagen om valfrihetssystem, som alltså innebär att alla Sveriges landsting ska ha ett vårdvalssystem på plats senast den 1 januari nästa år, har däremot utsatts för förvånande lite kritik. Socialdemokraterna har i stora drag accepterat vårdvalet som princip, även om de försöker sätta käppar i hjulen. Exempelvis förklarade de i sitt sjukvårdspolitiska program som presenterades tidigare i vår att de var för vårdvalet, men emot en fri etableringsrätt. Lite som att hävda att man är för konceptet smågodis, men emot att det finns affärer som tillhandahåller de där lådorna som folk själv får plocka godisbitarna ur.

Etableringsrätten och konkurrensneutraliteten var några av de saker som Göran Hägglund fick lite oroliga frågor om när han talade på Vårdföretagarnas årsmöte igår. Socialministern försäkrade att det inte var hans ambition att låta de privata vårdgivarna bli ”en liten utväxt” på landstingen. Han vill ha något större – och svaret på ”Hur stort?” ska ligga i patienternas händer.

Utmärkt. Det är där makten över vården ska ligga. Med den inställningen i grunden kan Sverige på allvar börja fundera över sjukvård som en framtida exportvara.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När det gäller vårdvalsmodellerna, som ju ser lite olika ut, framhöll Hägglund vikten av ödmjukhet. Landstingspolitikerna måste hela tiden följa upp och revidera ersättningssystemen med målen för ögonen – en effektiv, tillgänglig och god vård med patienten i fokus. Lite som man gör här i Stockholm, alltså.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X