Annons

AvspärrningenAvdankad journalist söker sanningen: ”Mästerligt”

Xiao Bai är född 1968 och bor i Shanghai. ”Avspärrningen” belönades 2019 med Lu Xun-priset, en av Kinas främsta litterära utmärkelser.
Xiao Bai är född 1968 och bor i Shanghai. ”Avspärrningen” belönades 2019 med Lu Xun-priset, en av Kinas främsta litterära utmärkelser. Foto: Nirstedt

En mystisk kvinna som byter skepnad och en avdankad journalist som försöker navigera mellan lögn och sanning, allt utspelat i 1940-talets Shanghai. Det är intrigen i en gränslös roman som liknar en thriller.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Med den thrillerartade romanen ”Avspärrningen” presenteras den kinesiske författaren Xiao Bai för en svenskspråkig publik. Jag skriver ”thrillerartad”, eftersom det kan diskuteras om boken trots sin intrig är en thriller eller en parodi på en thriller. En postmodern thrillerparodi, skriver Viola Bao i sitt utmärkta efterord, en kommentar som placerats i slutet eftersom den rymmer en för hennes analys nödvändig spoiler.

Romanen utspelas i Shanghai 1940. Två delar av staden kontrolleras av europeiska makter, den kinesiska delen ockuperas av Japan som upprättat en marionettregering under ledning av den tidigare Kuomintangpolitikern Wang Jingwei.

Annons
Annons
Annons