Annons

”Avbryt genast Sveriges vapenexport till Turkiet”

En amerikansk soldat ser på medan SDF, Syriska demokratiska styrkorna, river en försvarsposition. USA har fått SDF att lämna posteringar och försvarspositioner vilket förvärrar SDF:s läge inför en eventuell turkisk offensiv. Bild från 21 september.
En amerikansk soldat ser på medan SDF, Syriska demokratiska styrkorna, river en försvarsposition. USA har fått SDF att lämna posteringar och försvarspositioner vilket förvärrar SDF:s läge inför en eventuell turkisk offensiv. Bild från 21 september. Foto: Staff Sgt. Andrew Goedl/USA:s armé/TT

Ett turkiskt anfall mot norra Syrien utgör ett dödligt hot mot det kurddominerade styre som besegrade IS genom att vara dess raka motsats: kvinnor och män som strider tillsammans för feminism, ekologi, demokratisk utveckling och jämlikhet. Det skriver Petter Nilsson, Solidaritetsföreningen för Kurdistan.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Efter ett beslut av Donald Trump att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från nordöstra Syrien har Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan deklarerat att hans väpnade styrkor ska göra en offensiv över gränsen och skapa en ”korridor” på den syriska sidan. En invasion utgör ett dödligt hot för Rojava, den nordöstra delen av Syrien som i dag hålls av de Syriska demokratiska styrkorna SDF, i vilka kurdiska YPG, ”Folkets försvarsenheter”, utgör den största delen.

Redan i december hotade Erdoğan att inta Rojava och begrava kurderna i de skyttegravar de grävde i kriget mot IS. När Turkiet förra året intog Afrin i västra delen av Rojava var resultatet etnisk rensning, hundratusentals flyktingar och en nystart för jihadisterna i området. En invasion djupare in i Rojava riskerar att bli mångdubbelt värre.

Annons
Annons
Annons