Stig Strömholm: Aulus Gellius ”Noctes atticae” är en klassiker, om än av det mindre slaget.
Stig Strömholm: Stig Strömholm om ett språkbruk som vittnar om en djupgående misstänksamhet mot bildning.
Stig Strömholm: Enligt en stridsskrift från 1500-talet är franskan nästan lika högstående som grekiskan och latinet.
Stig Strömholm: Det har inte rått någon brist på modeord i 2010-talets nusvenska, vilka ofta har spridit sig som löpeldar trots att de inte sällan verkat i fördumningens tjänst.
Stig Strömholm: Den tyska kulten av hembygden som bärare av gemenskap, tradition och trygghet – i kontrast till den föränderliga och dekadenta världen utanför – har genomgått stora förändringar under de senaste tvåhundra åren.
Stig Strömholm: Att skriva ner sina minnen både för sin egen och för sina efterkommandes skull är lätt att rekommendera – men varför även publicera dem?
Stig Strömholm: Under upplysningstiden var det franskan som efter latinet och före engelskan hade ställningen som lingua franca.
Stig Strömholm: Det var vandalernas plundring av Rom år 455 som så småningom skulle ge upphov till begreppet vandalism.
Stig Strömholm: Justitiekanslern är en liten myndighet med ett stort uppdrag.
Stig Strömholm: För att inte förlora unga ädlingar till utländska lärosäten inrättade Uppsala universitet för 350 år sedan ”exercitier” med bland annat ridning på schemat.
Stig Strömholm: Den romerska republikens väg från italiensk småstat till världsbehärskande imperium skildrades tidigt av den grekiske historikern Polybios.
Stig Strömholm: Många anekdoter har berättats om drottningens beundrade boksamling i vatikanbiblioteket.
Stig Strömholm: FRANKRIKE Julimonarkin 1830–48 under kung Louis-Philippe blev inte den öppning mot en mindre dramatisk och uppslitande utveckling som aktörerna hade hoppats på.
Stig Strömholm: Han var den vackraste av alla ädlingar i Aten och att umgås med honom beredde till och med hans fiender glädje och välbehag.
Stig Strömholm: Björn Magnusson från Lödöse tillbringade större delen av sitt yrkesliv vid universitetet i Wien kring mitten av 1400-talet.
Stig Strömholm: Vad är egentligen Bibelns änglar?
Stig Strömholm: SUPERKÄNDIS.
Stig Strömholm: När de första korsfararna kom till det heliga landet var deras kunskaper om den muslimska kulturen i stort sett obefintliga.
Stig Strömholm har skrivit ett öppet brev till Sveriges språkvårdare.
Stig Strömholm: När Pompeji och Herculaneum började grävas ut på 1700-talet svepte en passion för arkeologi genom Europa.
Stig Strömholm: Krig och kungar är naturliga teman för en tvåspråkig samling uppsatser om svenskt-franskt samarbete under fyra sekler.
Stig Strömholm: LIVSSTIGAR.
Stig Strömholm: Johann Wolfgang von Goethe ger näring åt en hel industri i Tyskland.
Stig Strömholm: I dag kommunicerar vi ständigt via olika tekniska hjälpmedel, medan gammaldags brev skrivs alltmer sällan.
Stig Strömholm: Katarina II var en av få som hade råd att prenumerera på Friedrich Melchior Grimms regelbundna rapporter från det parisiska 1700-talets intellektuella värld.
Stig Strömholm: Officeren Xenofon var även författare och tänkare.
Stig Strömholm: En portion vassla med tillsats av kryddor.
Stig Strömholm: Historierna om småstaden Plataiai, mitt i det antika Grekland, skildrar en värld utan nåd.
Stig Strömholm: Skrattade någonsin Jesus?
Stig Strömholm: Under 1800-talet anammades det humboldtska universitetsidealet över hela västvärlden.
Stig Strömholm: Antoine Furetière, fransk akademiledamot på 1600-talet, ville överbrygga skillnaderna mellan högt och lågt språk.
Stig Strömholm: Historien om prinsessan Psyches romans med kärleksguden Amor har varit ett populärt motiv för att skildra själens vandring mot fullkomning.
Stig Strömholm: Han var en sökande själ, väl utbildad i språk, retorik, geometri, musik och stoisk filosofi.
Stig Strömholm: Madame de Staëls författarskap känns ständigt aktuellt.
Stig Strömholm: Den grekiske filosofen Plutarchos ivrade för human behandling av djuren och vände sig energiskt mot grymhet och plågsamma uppfödnings- och avlivningsmetoder.
VÄLTALIG INDIGNATION Vem var den hemliga upphovsmannen till de sylvassa moralteologiska brev som satte myror i huvudet på Paris intelligentia 1656-1657?
Stig Strömholm: HEDERVÄRT Har ”äran” förlorat sitt mandat i vår samtid, till förmån för det ”prestigefyllda”?
Stig Strömholm: I vår tid är upphovsrätt ett vardagsdebattämne.
Stig Strömholm: PORTRÄTT.
Stig Strömholm: Det svenska språket saknade under tidig-modern tid ord för en kvalificerad politisk analys.
Stig Strömholm: Varje kultur har sina representativa mönster.
Stig Strömholm: Källsamlingen ”Die Germanen in der Völkerwanderung” gör rent hus med flera romantiserande föreställningar om de ”germanska” folkens bakgrund och enhetlighet.
Den judiske officeraren Alfred Dreyfus dömdes 1894 på lösa grunder för spioneri i en atmosfär av fransk antisemitism.
Stig Strömholm: Plutarchos bemödade sig med att skriva rättvisa och nyanserade levnadsteckningar över märkliga greker och romare.
Stig Strömholm: Den svenska vägen från kungamakt till riksdag tycks mindre unik än man tidigare trott.
Stig Strömholm: En välbärgad härkomst och hög kyrklig ställning hindrade inte Paul de Gondi, mer bekant som kardinal de Retz, från att bli revoltör och oppositionsman.
För tjugo år sedan var jag redaktör för SAF-skriften ”Äganderätt och egendomsskydd: centrala frågor i alla samhällssystem”.
Stig Strömholm: För exakt 100 år sedan bröt den franska republiken avtalet med Vatikanen, varpå påven förbjöd alla katoliker att medverka i kyrkliga sammanslutningar.
Stig Strömholm: Det inflytande Plutarchos ”Bioi paralleloi” utövade på det unga Europa var ojämförligt stort.
Stig Strömholm: I dag är det 200 år sedan Frankrike övergav den revolutionära kalender som stolt hade markerat ankomsten av en ny tideräkning.