Logga in för en bättre upplevelse.
Staffan Ulfstrand: I de enorma vidderna i nordöstra Asien finns några av jordens sista av människan opåverkade ekosystem, men det är också en region i snabb förvandling.
Staffan Ulfstrand: ”Uppsalafebern”, kaffets farlighet och hur man odlar mullbär var ämnena för några av de 186 doktorsavhandlingar som Carl von Linné var handledare för, och till stora delar själv författade.
Staffan Ulfstrand: Enligt evolutionsbiologen Edward O Wilson står mänskligheten inför ett obehagligt val: antingen fortsätter vi att exploatera jorden på bekostnad av den biologiska mångfalden, eller så låter vi halva jorden bli ett naturreservat – med utbredd nöd och hunger som följd.
Staffan Ulfstrand: Hur genetisk och kulturell evolution samverkar hos människor och djur är ett omdebatterat ämne i forskarvärlden.
Staffan Ulfstrand: Att människans framfart drastiskt påverkar miljön är känt.
Staffan Ulfstrand: Människan började samarbeta för att få mat på bordet – men vår osjälviskhet är fortfarande en gåta.
Staffan Ulfstrand: Bävern är en art som i ovanligt hög grad anpassar miljön till sina egna behov, men världsmästare i det som kallas nischrekonstruktion är människan.
Staffan Ulfstrand: Hjärnan är ett kostsamt organ att försörja, men ändå är människans unikt stor jämfört med andra däggdjur.
Staffan Ulfstrand: Medan människornas antal ökar, minskar ständigt stammarna av människoapor.
Staffan Ulfstrand: Antropologerna Peter Richerson och Robert Boyd beskriver i en ny bok kulturen som ett sätt att påskynda människans utveckling.
Staffan Ulfstrand: Arv eller miljö, vad gör oss till den vi är?
Staffan Ulfstrand: Är fruktan och oro typiskt kvinnliga drag?
Staffan Ulfstrand: Jordens växande befolkning utgör tillsammans med artutdöendet ett akut hot för mänsklighetens fortlevnad.
Staffan Ulfstrand: Så många drag i samhällenas struktur kommer igen i folkgrupp efter folkgrupp att det är lockande att tänka sig att de har ett fundament av genetisk förprogrammering.