Rasmus Wærn: Kan neurologin tala om för oss vilken sorts arkitektur som är bäst?
”Sensing spaces” i London är en ovanligt sensuell demonstration av de främsta arkitekternas uttrycksmedel och teman, skriver arkitekten Rasmus Wærn.
Rasmus Wærn: Som självlärd arkitekt tolkade den amerikanske landfadern Thomas Jefferson renässansens principer mer innovativt än någon annan någonsin gjort.
NEDTONAD BYGGNADSKONST Eurokrisen har slipat bort det överdåd som synts på arkitekturbiennalen i Venedig de senaste åren.
Också officiella idéer behöver förespråkare.
Rasmus Wærn: Carl Nyrén var under flera epoker en ledstjärna för andra arkitekter.
Ann Katrin Pihl Atmers omfattande bok om Stockholms stadshus och dess arkitekt Ragnar Östberg är en skildring av hur det går till att skapa arkitektur i världsklass.
Ann Katrin Pihl Atmers omfattande bok om Stockholms stadshus och dess arkitekt Ragnar Östberg är en skildring av hur det går til att skapa arkitektur i världsklass.
Rasmus Wærn: Utan idéer bygger man inga hus, och utan ideal blir det bara pengarna som styr.
Stockholms stad presenterade i förra veckan ”en strategi för stadens gestaltning”.
KOMMENTAR.
Strax efter jul damp en ansökan ned hos länsstyrelsen i Norrbottens län om att få byggnadsminnesförklaringen av Kirunas stadshus, stationshus och den så kallade Hjalmar Lundbohmgården upphävda.
LEVANDE MILJÖ.
IDÉVERK.
Rasmus Wærn: Med våldsam fart och konsumtionsstyrd estetik har byggandet av konstgjorda miljöer och rekordhus satt Dubai ”på kartan” med besked.
De säregna slottsprojekten i Skåne under andra halvan av 1800-talet kunde ha tillhört våra främsta arkitekturskatter.
Staden Den tionde internationella arkitekturbiennalen i Venedig invigdes förra helgen.
När staden växer tvingas den oftast underordna sig vägarnas sträckning.
Operahus, Nobelmuseum, ett tillbyggt stadsbibliotek – från politikerhåll efterlyses nya, spektakulära byggnader som kan placera Stockholm på den arkitektoniska världskartan.
Det första man sparade på var arkitekterna.
LÄROVERK Det fanns en pedagogisk tanke bakom att trappstegen i Sofia skola från 1910 blev mindre högre upp i byggnaden.
”Vi kommer inte vara bland dem som sätter käppar i hjulet för att förverkliga utmanande arkitektoniska idéer”, skriver Mats Hellström och Annika Billström (SvD Brännpunkt 14/10).
Rasmus Wærn: Ralph Erskine sökte tidigt efter en arkitektur för ett kallt klimat och föregrep med decennier ett ekologiskt anpassat byggande.
STHLM AT LARGE Stadens mellanrum är vår mest utnyttjade offentlighet.