Logga in för en bättre upplevelse.
Martin Gustafsson: Kanske är det inte robotens mänsklighet som oroar – utan vår egen likhet med roboten?
Martin Gustafsson: När Michael Young myntade begreppet meritokrati i boken ”2034” var det för att varna för dess oönskade effekter.
Martin Gustafsson: Från vänster till höger omhuldas meritokrati – trots att idén är behäftad med stora problem.
Martin Gustafsson: Hanne Kjöller rotar i problemen med universitetens incitamentsstruktur.
Martin Gustafsson: Johan Asplunds sätt att skriva om psykologi och sociologi var avmystifierande och syftade alltid till att göra vetenskapen ”barnsligt enkel”.
Martin Gustafsson: Den utbredda acceptansen av den digitala massövervakningen har förmodligen att göra med föreställningen att det bara är onda aktörer som har något att frukta.
Martin Gustafsson: Ett politiskt klimat där sanningen inte längre väger så tungt och fakta blivit verkningslösa är varje totalitär regims dröm.
Martin Gustafsson: Mot slutet av 1800-talet såg Europas hela vinkultur ut att gå mot sin undergång, när odlingarna angreps av vinlöss.
Martin Gustafsson: Om säkerhetstjänsten NSA hade försökt skapa en övervakning som registrerar vart vi går, vad vi läser och vad vi handlar hade det ansetts som lagvidrigt och odemokratiskt.
Martin Gustafsson: Är betyget ett omdöme om eleven eller prestationen?
Martin Gustafsson: Sten Andersson avfärdar Ludwig Wittgensteins filosofi som ointressant och tar i stället sikte på privatpersonen.
Martin Gustafsson: SPRÅKFILOSOF.
Martin Gustafsson: Vi lever i en vetenskapsfientlig tid, menar föreningen Vetenskap och Folkbildning som i en ny samlingsskrift går till angrepp mot bland annat Freud.
Det senaste århundradets anglosaxiska och skandinaviska universitetsfilosofi brukar beskrivas som ”analytisk” till sin karaktär.
Martin Gustafsson: Ulrika Björkstén var en av de journalister som bidrog till det massmediala ståhejet om hur strålning från mobiltelefoner kan vara skadligt.
Martin Gustafsson: Måste en gåtfull sjukdom vara antingen ”verklig” eller en ”social konstruktion”?
Martin Gustafsson: Kurt Gödel betraktas som en av 1900-talets mest framstående logiker.
Martin Gustafsson: Gränsen mellan vetenskap och ovetenskap är ofta svår att dra.
Martin Gustafsson: På 50-talet trodde man att framställandet av artificiell intelligens låg nära.
Martin Gustafsson: Immanuel Kant såg det som sin uppgift att legitimera idéerna om odödlighet, frihet och Gud.
Det är nu man ska passa på och läsa ”Staten”, en av litteraturens och filosofins främsta klassiker som fått en moderniserad svensk språkdräkt av Jan Stolpe.
I sin nya bok, The Value of Courage, ger sig lundafilosofen Per Bauhn på att definiera vad mod är, och att utifrån denna definition förklara varför det kan ha ett värde att vara modig.
Det är ingen konst att vara modig, om man inte är rädd.
Martin Gustafsson: Intresset för den tyske matematikern och filosofen Gottlob Frege har på senare tid ökat lavinartat.
Martin Gustafsson: Den nyligen bortgångna filosofen G E M Anscombe påvisade hur moralfilosofin ofta förutsätter en gudomlig lagstiftare.