Logga in för en bättre upplevelse.
Li Bennich-Björkman: Två amerikanska forskare delar på ”statskunskapens Nobelpris”.
Li Bennich-Björkman och Leif Lewin: Statsvetarprofessuren i Uppsala är den äldsta i världen.
Li Bennich-Björkman: Robert Goodin är årets mottagare av Skytteanska priset – ”statskunskapens Nobelpris”.
Li Bennich-Björkman: Därför får David Laitin ”statskunskapens Nobelpris”.
Li Bennich-Björkman: Relationerna mellan staten och marknaden ser olika ut i olika länder, och påverkas starkt av vilken ”resa” ett land har gjort och vilka trauman folket har genomlevt.
Li Bennich-Björkman: Skatteplikt, värnplikt, skolplikt ...
Li Bennich-Björkman: Det är viktigt att inte bara alla åsikter utan även de grupper vi identifierar oss med finns representerade för att ett demokratiskt system ska uppfattas som legitimt.
Li Bennich-Björkman: Skeva maktförhållanden inom akademin – och särskilt i vissa akademiska miljöer – bäddar för utnyttjande av kvinnor.
Li Bennich-Björkman: Det ligger i hela samhällets intresse att även de svagaste kan råda över sina liv, och det är bara i en demokrati som detta kan åstadkommas.
Ett kuppförsök – så beskriver professor Li Bennich-Björkman försöket att modellera Uppsala universitet efter mallar från näringslivet.
Kritik är inte detsamma som brist på lojalitet.
Hur försvarar vi oss mot den nationalism, islamism och managementism som i dag brutaliserar det offentliga rummet?
Li Bennich-Björkman: Inom samhällsvetenskapen har det länge funnits en övertro på människans rationalitet.
Li Bennich-Björkman: Han har kastat nytt ljus över framväxten av den moderna politiska ordningen och dess framtida utmaningar – och lyfter gärna fram Danmark som en utopi i politiskt avseende.
Li Bennich-Björkman: I Ukraina har de stormrika – oligarkerna – haft ett starkt politiskt inflytande alltsedan Sovjets fall.
Li Bennich-Björkman: Han har kritiserat statskunskapens ensidigt kvantitativa metoder och breddat forskningens kontaktytor med den intresserade allmänheten.
Li Bennich-Björkman: Per T Ohlssons nya bok om den svenska politikens historia är en kärleksfull skildring av ett förnuft som givit framsteg och fred.
Li Bennich-Björkman: Ungern var en gång bäst i klassen bland de tidigare kommunistiska stater som förhandlade om EU-inträde.
Li Bennich-Björkman: Vänlighet lönar sig, däremot inte att vända andra sidan till.
Li Bennich-Björkman: Rädslan för att ”förborgligas” gjorde att det blev viktigt för den svenska socialdemokratiska rörelsen att ledas av män ur arbetarklassen.
Li Bennich-Björkman: SKYTTEANSKA PRISET Carole Pateman har visat hur vårt samhällskontrakt vilar på ett maktförhållande mellan könen som skapar ett förtryckande patriarkat.
Li Bennich-Björkman: Sjukdom och ohälsa är främsta orsaken till att fattigdomen består i många länder, trots ökad tillväxt.
Li Bennich-Björkman: SKYTTEANSKA PRISET.
Li Bennich-Björkman: SKYTTEANSKA PRISET Att Kina förblir en alltmer välmående men dock diktatur är minst lika sannolikt som att landet ska demokratiseras.
Li Bennich-Björkman: INSPIRATÖR.