Logga in för en bättre upplevelse.
Lars Melin: Ordet sanning har inte längre samma betydelse som för ett par hundra år sedan.
Lars Melin: När verkligheten är besvärlig är det tur att vi har språket till hands, som kan hjälpa oss att töja lite på den.
Lars Melin: Framtiden tillhör det digitala och kodade – eftersom vi älskar kontraster.
Lars Melin: Man pratar ofta om vikten av att sätta saker och ting i perspektiv, men vad hjälper ett perspektiv som leder till helt skilda uppfattningar?
Lars Melin: Inte så sällan händer det att vi blir förvånade över vad vi säger, eller rentav så förskräckta att vi vill bita tungan av oss.
Lars Melin: Är tiden en ond kraft som får saker att förfalla och människor att åldras, eller en god kraft som läker sår och förädlar maltwhiskyn?
Lars Melin: Det finns knappast något som förenar dagens lucia med helgonet från 300-talet.
Lars Melin: Enligt cellbiologer uppstod livets kod en enda gång och har sedan spritt sig över jorden, och kanske var det likadant med det mänskliga språket.
Sluta tjata om romaner, använd läroböcker mer istället.
Politikerna vill förföra oss med ord.
Lars Melin: Våra liv styrs av vågor: värmevågor, ljusvågor, ljudvågor, radiovågor – men också konjunkturer, klockkurvan och själva rumtiden.
Lars Melin: I veckan kommer resultaten från den senaste Pisa-undersökningen, som bland annat mäter elevernas läsförståelse.
KULTURDEBATT Litteraturen ska inte vara ett instrument för politisk klarsyn.
Lars Melin: Språk lockar ofta till gnäll: språkets förfall, hotet från engelskan, ett kaos av invandrar- och minoritetsspråk.