Logga in för en bättre upplevelse.
Lars Lönnroth: I propagandakriget mellan Ukraina och Ryssland har den svenska vikingaprinsessan blivit högaktuell.
Lars Lönnroth: För de isländska sagaberättarna tycks Göta älv-området ha varit en ”twilight zone” där det mesta kan hända.
Lars Lönnroth: Nej, klimatångest är knappast budskapet på Rökstenen – Sveriges äldsta och mest gåtfulla diktverk som ristades i sten för 1 200 år sedan.
Lars Lönnroth: Världsträdet Yggdrasil skälver, Heimdal blåser i sin lur, solen och månen slukas av vargar, Midgårdsormen spottar sitt gift och den stora slutstriden är ett faktum.
Lars Lönnroth: Den fornnordiska mytologin var länge nära att kidnappas av högerextrema rörelser, men på senare år har inte minst anglosaxiska fantasy-författare lyckats gjuta nytt liv i det isländska sagoarvet.
Lars Lönnroth: Släktdramat gestaltar Islands övergång till kristendomen.
Lars Lönnroth: Bilden av Bellman som dionysisk krogtrubadur har länge skymt de andra roller som skalden också hade.
Lars Lönnroth: Den ständigt aktuella ”Röde Orm”, populär inte minst i USA, byggde författaren Frans G Bengtsson på medeltida krönikor och fornisländsk sagalitteratur.
OFRIHET Stefan Brink lyckas ofta tränga bakom det äldsta källmaterialet i sin jakt på träldomens funktion i vikingarnas samhälle.
Lars Lönnroth: Från att ha varit världens kulturella centrum där Noa gick i land på berget Ararat har riket förpassats till periferin.
Vi hade kommit från Sverige till Georgien, en grupp litteraturvurmande svenskar, och nu skulle vi denna milda höstdag lägga blommor på den norska författaren Dagny Juels grav i Tbilisi.
Bo Bergmans lilla bok om sin döde vän och diktarkollega Hjalmar Söderberg hör till de mest läsvärda bland Svenska Akademiens levnadsteckningar, både genom sitt innehåll och sin formfulländade stil.
MÅNGSIDIG Ulf Peder Olrog låg på Svensktoppen och skrev glada visor som ”Bullfest, bullfest hela dan”, men hans liv slutade i tragik.
Lars Lönnroth: Humanism och nordisk forntid är inte en självklar kombination, men faktum är att det går att spåra en humanistisk livshållning i den fornnordiska kulturen – med Alexander den store som förebild.
Lars Lönnroth: KOMMENTAR Den nordiska kulturen har i hög grad förlorat sin dragningskraft.
I det nordiska bondesamhället fanns i äldre tid en utbredd skräck för trollkarlar och häxor.
För de flesta är han känd som radiopratande folklorist och expert på moderna storstadsskrönor, så kallade klintbergare, om stulna njurar och råttor i pizzan.
ÅTERUPPVÄCKT.
Lars Lönnroth: Kyrkans fördömande av häxeri samverkade med en djupt rotad folklig skräck för häxor, vilket ledde fram till 1600-talets masshysteri och avrättningar.
Lars Lönnroth: Teorin om att hjältedikter som Iliaden och Odysséen improviserats fram av episka sångare har ständigt ifrågasatts.
Herdedikten – även kallad pastoral – har sedan antiken odlats av otaliga poeter men har idag blivit en föråldrad litteraturform.
Som lyrisk diktare uppfattas Gustaf Fröding ofta som en främling i tillvaron, och det var han nog också, men det hindrade honom inte från att i flera år arbeta som uppskattad journalist i den kulturradikala och vänsterliberala Karlstads-Tidningen.
BAKOM MASKEN.
Islänningarnas öden under mer än tusen år kan numera överblickas på nolltid om man skaffar sig Reykjavikprofessorn Gunnar Karlssons lilla skrift ”Islands historia i korta drag”, översatt av Ylva Hellerud och utgiven av förlaget Mál og menning.
Björn Larsson är professor i fransk litteratur, seglare och författare till eleganta, lärda och konstnärligt ambitiösa underhållningsromaner.
En sommarserie om oförtjänt baktalade eller bortglömda kulturskatter.
Lars Lönnroth: När de latinska legenderna om jungfrumartyrer under medeltiden översattes till fornisländska fick de färg av den nordiska sagoskatten.
När Birger Sjöbergs diktsamling ”Kriser och kransar” kom ut 1926 möttes den av förbryllade och besvikna reaktioner från de många läsare som lärt sig älska Sjöbergs idylliska visor om Frida i Lilla Paris eller hans kvickt underhållande småstadsroman ”Kvartetten som sprängdes”.
Lars Lönnroth: Nästan 40 år efter att Sven Delblancs reseskildring från Iran publicerades, gör Delblanc-sällskapet samma resa.
Gad Rausings pris på 800000 kr har i år tilldelats den isländske litteraturprofessorn Vésteinn Ólason, som i likhet med Rausing själv särskilt intresserat sig för fornnordisk kultur.
Carl Michael Bellman var ingalunda glömd och föraktad under 1800-talet, som många forskare gjort gällande.
Lars Lönnroth: På senare tid har forskarnas bild av indiankulturerna före Columbus radikalt ändrats.
År 1857 utkom i Frankrike respektive Danmark två epokgörande romaner som båda kan sägas innebära en uppgörelse med romantikens romankonst och samtidigt början på ett nytt slags realistisk samhällsskildring.
Våra stridsglada förfäder vikingarna platsar knappast bland dagens intellektuella men däremot i den populära lågkulturen på marknadstorget.
Man tvistar nu om Evert Taubes konstsamling skall finnas i Stockholm eller i Göteborg.
RESANDE LÄRARE På den poetiska prosans område överglänser Adolph Törneros ofta de samtida romantikerna Geijer och Tegnér.
Lars Lönnroth: Inte sedan göticismens 1600-tal har intresset för forntida sagor varit så stort som nu.
Lars Lönnroth: Evert Taube introducerade den provensalska trubadurlyriken i Sverige genom sin bok ”Vallfart till Trubadurien och Toscana”.
Av det moderna genombrottets nordiska författare är nog dansken Herman Bang (1857–1912) den som idag framstår som modernast.
Vid den nyss avslutade sagakonferensen i Uppsala hävdade den rödhåriga isländska filologen Svanhildur Óskarsdóttir i ett bejublat föredrag att studiet av medeltida handskrifter är det mest lustfyllda man kan ägna sig åt ”med kläderna på”.
Att Sverigebilden i USA inte stämmer överens med vår egen idealiserade självbild fick jag klart för mig när jag på 60- och 70-talet undervisade om nordisk kultur vid University of California.
UPPLYSNINGSMAN Gunnar Fredrikssons introduktion till David Hume beskriver en öldrickande och sällskaplig skotte med intresse för både samhällsfrågor och poesi.
Kända författares privatliv engagerar idag bara ett fåtal litteraturvetare, men allmänheten fortsätter att vara intresserad av sambandet mellan liv och dikt.
OMVÄRDERING.
Att berätta om sitt eget liv kan tyckas vara en lätt uppgift men är bland det svåraste som finns.
Unga män som i kejsartidens Vietnam ville göra karriär vid hovet måste undergå examination vid Litteraturens tempel i Hanoi, grundat på 1000-talet som landets första universitet till ära för Konfucius.
I centrum av Ho Chi Minh-staden, som de flesta fortfarande kallar Saigon, ligger två stora lyxhotell, Rex och Continental.
Djupt i den tropiska djungeln ligger Angkor Vat och andra tempelruiner från Khmerrikets medeltida storhetstid.
I Phnom Penh segar sig folkmordsrättegången mot de gamla Röda khmer-ledarna just nu fram i snigeltakt.
FURSTESPEGEL I den globala finanskrisens tid kan det vara läge att än en gång läsa och tolka Machiavellis managementklassiker ”Fursten”.