Logga in för en bättre upplevelse.
Kristin Hallberg: I dag är det 100 år sedan Britt G Hallqvist föddes.
Ett par genomträngande allvarliga ögon naglar fast läsaren.
Vanligtvis handlar hästböcker om flickor, de kan handla om såväl småtjejer i första skolåldern som tonårsflickor som lämnat skolan, stallet och hästarna bakom sig.
För sin nästan 500 sidor långa berättelse ”Jakten på WondLa” plockar Spiderwick-böckernas författare Tony DiTerlizzi lustfyllt ur fantasy- och science fiction-genrernas rika rekvisitalåda.
KONSTSYN Nostalgi för vuxna?
När Barbro Lindgren i ”Jättehemligt” beskrev barndomen som ett ångestladdat tillstånd var det ett barnlitterärt genombrott.
I sin senaste bilderbok ”Ny frisyr” skildrar Anna Bengtsson, liksom i bilderböckerna ”Välkommen till tippen” och ”Hela huset”, det kollektiva sammanhang som en arbetsplats är.
Eva Ibbotsons ”Den stora spökräddningen” och ”Häxtävling” var 1980-talets oerhört populära bokval för barn i slukaråldern.
UPPTÄCKANDE Ordförtjusningen bubblar, lockar och leker, skriver SvD:s recensent, som läst två nya poesiböcker för små barn.
Sofia French är författare och journalist.
Bland börja läsa-litteraturens djurböcker står ”Hästen Lukas och Kossan 75” ut som något extra med sin varierade framställning av den växande vänskapen mellan Kossan 75 och Gotlandsrusset Lukas.
”Flyget förstör.
Trots meningar som ”blod och krossat skallben stänkte över gruset” berättar ”Krigarens sista strid” om ett inre motstånd mot våld och kallblodigt dödande.
Vänskap är ett av flickbokens centrala motiv.
En familj sörjer.
MIXAT Ljusa vardagsskildringar för de yngre och flera tunga dystopier för de äldre.
VARDAGSLIV Tvillingarna Lisen och Emma Adbåge är sedan flera år etablerade bilderboksskapare.
Med hästboken ”Rida på Golden” galopperar Inger Frimansson frejdigt in i en ny genre, och att den berättas av en driven författare råder det inga tvivel om.
Jag tycker om Peter Pohls nya bok ”En vän som heter Mia”.
LÄNGTAN Ulf Stark och Anna Höglund har skapat en sentimental berättelse i Selma Lagerlöfs anda, skriver Kristin Hallberg.
KAOTISKT Även om man av flera skäl kan muttra om innehållet i Torbjörn Flygts nya barnbok, är många scener så drivna att man till sist övertygas, skriver Kristin Hallberg.
”Även de mest fantastiska drömmar kan gå i uppfyllelse!”
”Patriks snabbverkstad”, ritad och berättad av Ulf Löfgren, var en oerhört populär bok på dagis i slutet av 1960-talet, främst bland små pojkar.
Barnlitteraturens stora berättelse är en reseberättelse genom en outforskad kontinent, en färd som kan skildras övermåttan olika.
HÄSTBOKENS DROTTNING.
Så ännu en Alfons-bok.
I ”Tam och nydraken” avslutar Jo Salmson och Åsa Ekström sin slukareserie
Mönster och åter mönster.
Olika Förlag har tagit på sig uppdraget att ”ge ut nytänkande böcker för vardagen i takt med samtiden” och det innebär enligt förlagstexten att böckerna ”överraskar, utmanar” och ger barn ”mod att vara sig själva och gå sina egna vägar”.
I den poetiska faktabilderboken ”Så doftar blomman” beskriver biologen och vetenskapsjournalisten Karin Bergqvist och holländska illustratören Gitte Spee vägen från frö till blomma.
På 1950-talet kom FIB:s Gyllene böcker, en import av Disneys Golden Books.
Hur fåglarna svirrar, flöjtar, knipper och pjyttar skildrar Joar Tiberg och Anna Bengtsson med livlig inlevelseglädje i den färgintensiva och lockande pekfågelboken ”Vad säger fågeln?”
SKROVMÅL I både text och bild är detta en klassiskt tänkvärd och åldersöverskridande livsbetraktelse, skriver Kristin Hallberg.
En mamma har dött i cancer.
SPRÅKLEK ABC-boken är en genre med lång historia.
Den amerikanska författaren Kate DiCamillo ser sig som en ”storyteller”.
Emma Adbåges bilderbok ”Fylla år” inleds med den intresseväckande meningen ”nästan alla tycker om att fylla år”.
Berättelsebilderboken ”Kim & Skrutten” handlar om storebrors väntan på bebissyskon.
KONFLIKTER Omkring 85 procent av alla barn i förskoleålder i Sverige går i förskola.
Händer som döljer munnen, mörka ögon – ett skrämt flickansikte möter läsaren i omslagsbilden till Karin Wahlbergs barnlitterära debut.
GAMMALDAGS: Ett lättjefullt skimmer vilar över Lena och Olof Landströms kapitelbok, ett lite tryggt och stillsamt tonfall som fungerar väl för högläsning, skriver SvD:s Kristin Hallberg.
FÖRFATTANDE Bloggar, manus, noveller, romaner – två nya böcker vill locka unga att skriva.
David Polfeldts ”Ljusflickan” är en vacker bilderboksdebut – Polfeldt har tidigare illustrerats andras texter, bland annat Mårten Sandén och Andreas Lindgren.
Kan man lita på författaren eller är allt bara fiktion i fiktionen – kan det förflutna ta sig in i nutiden?
Om vi var ensamma du och jag, är den oroande rubriken på
Skildringen av knastrig varm sandstrand, vasst gulnande strandgräs, hav som blånar mot