Logga in för en bättre upplevelse.
Jeana Jarlsbo: Separationer av olika slag är en ofrånkomlig del av livet och har en viktig roll för att få oss att genomgå inre förändringar.
Jeana Jarlsbo: Skildringen av det fiktiva landet Katamalanasien, styrt av en lika grym som galen diktator, blev det litterära genombrottet för en av den afrikanska litteraturens verkliga giganter, kongolesen Sony Labou Tansi.
Jeana Jarlsbo: Tron på litteraturens läkande förmåga är stor i Frankrike.
Jeana Jarlsbo: Vissa romaner filmatiseras och vissa filmer blir till och med mer kända än sina litterära förlagor.
Jeana Jarlsbo: ”Dumma åsnor”, ”härmapor” och ”glupska svin” – under franska revolutionen var det inte ovanligt att man lyfte fram djuriska drag hos både vän och fiende.
Jeana Jarlsbo: Genom hela filmhistorien har speglar utgjort ett kärt motiv för filmskapare, som självreflexiva ytor, illusoriska fönster och metaforiska dörrar till en annan verklighet.
Jeana Jarlsbo: Varför känner så många av oss en dragning till natten?
Jeana Jarlsbo: Regnet kan ge ett särpräglat skimmer.
Jeana Jarlsbo: För den moderna människan, mer eller mindre född med en mobil i sin hand, kan det vara svårt att förstå vilket intryck de första telefonernas spöklikt förmedlade röster gjorde på 1800-talets människor.
Jeana Jarlsbo: I en ny bok uppsöker Julia Kristeva sitt förflutna, från barndomen i kommunismens Bulgarien till tillvaron som uppburen filosof och psykoanalytiker i Paris.
Jeana Jarlsbo: Snöns jämnvita yta och bedrägliga enformighet kan gömma subtila metamorfoser och dramatiska symboler.
Jeana Jarlsbo: Från diskreta vindpustar till stormar, orkaner och cykloner: ända sedan filmens barndom har vinden varit ett flitigt återkommande motiv, som stämningsskapare och som metafor – och inte sällan som en rollgestalt bland andra.
Jeana Jarlsbo: Det är inte ovanligt att framgångsrika författare försöker sig på att skriva filmmanus, men desto mer sällsynt att de lyckas.
Jeana Jarlsbo: Trots skenbar öppenhet mellan nationerna blir världens gränser allt svårare att passera, inte minst för människor som försöker ta sig in i USA eller Europa.
Jeana Jarlsbo: Öppen eller stängd, ett skydd mot omvärlden eller en port mot friheten?
Jeana Jarlsbo: Poesins språk är det som är farligast för de fiender som det bekämpar, menade Charlotte Delbo, som räknas som en av de mest betydande författarna av vittneslitteratur.
Jeana Jarlsbo: Häromåret lanserade den brittiske ekonomen Guy Standing termen ”prekariat” för den nya kategori människor som drabbats av den rådande arbetsmarknadens hårda villkor.
Jeana Jarlsbo: Vem som inkluderas i, eller exkluderas ur, den jämlika gemenskapen är aldrig givet.
Jeana Jarlsbo: Folkmordet i Rwanda har skildrats på många sätt, men få har som Scholastique Mukasonga – med fiktionens hjälp – lyckats återskapa den värld som 1994 kom att slås i spillror.
Jeana Jarlsbo: Tekniska uppfinningar som mejl, telefon, och fortskaffningsmedel sparar oändligt mycket tid för den moderna människan.
Jeana Jarlsbo: Redan som 15-åring beskrev Charles Péguy sig som ”alltigenom revolutionär”.
Jeana Jarlsbo: I en nyutkommen fransk antologi uppstår en spännande dialog mellan verbal och visuell konst.
Jeana Jarlsbo: Den kända tapetsviten ”Damen med enhörningen” återkommer i dagarna till sitt hem på Clunymuseet i Paris, efter en asiatisk turné.
Jeana Jarlsbo: Segraren skriver historien, sägs det.
Jeana Jarlsbo: Första världskriget splittrade inte bara det tidiga 1900-talets levande konstliv.
Jeana Jarlsbo: Under sitt mångåriga konstnärskap har Pierre Soulages oförtrutet utforskat den svarta färgen och dess mångfald av möjligheter.
Jeana Jarlsbo: Efter Berlinmurens fall den 9 november 1989 trodde många att murarnas tid var förbi, men i stället verkar murbyggandet ha fått en renässans.
Jeana Jarlsbo: Hellre desertera än tortera en medmänniska, var den franske förläggaren Jérôme Lindons kontroversiella inställning till kriget mot Algeriet.
Jeana Jarlsbo: Att Kafkas litterära värld skulle vara liktydig med ångest, maktlöshet och skuld är en feltolkning.
Jeana Jarlsbo: Tornet som vakar över Paris har hånats och beskyllts för att vara onyttigt, men Gustave Eiffels skapelse till världsutställningen 1889 har blivit en modern myt, kärleksfullt inlemmad i resandets universella språk.
Jeana Jarlsbo: Flykten från det naziockuperade Frankrike ledde till mötet mellan poeten Aimé Césaire och bildkonstnären Wifredo Lam på Martinique.
Jeana Jarlsbo: Filmaren och författaren Rithy Panhs nya bok utgör ett viktigt tillskott till vittneslitteraturen.
Jeana Jarlsbo: Maskiner, mobiler, surrande fläktar – i takt med att bullret blir en allt större del av vår vardag växer intresset för ljudlandskapets historia.
Jeana Jarlsbo: Första Mosebokens berättelse om Babels torn fortsätter att fascinera.
Jeana Jarlsbo: En lång rad afrikanska författare har visat intresse för antikens kultur och på olika sätt speglat det i sina verk.
FÄNGSLANDE ÖDE Den egyptiska beduinkulturen skildras inifrån i Miral al-Tahawis debut ”Gömslet”.
Fallande aska, vågor av rök, glassplitter, gråtande människor, vilsna skrik, ”gestalter i fönster trehundra meter upp som störtade ut i fria rymden.”
”Man får aldrig vingklippa en författare”, framhöll den fransk-kongolesiske författaren Alain Mabanckou på en litteraturfestival i Lyon i somras.
Under åren 1852–1870 genomgick Paris en mycket omfattande modernisering, som leddes av Napoleon III och baron Haussmann, prefekt vid Seine.
Historiens vågor sveper skoningslöst över människorna i Maryse Condés roman ”Tills vattnet stiger”.
Jeana Jarlsbo: Färger utgör en viktig del av vår mänskliga historia, och sätter sin prägel på vår tillvaro.
En serie om underskattade och överskattade konstnärliga verk.
Kvinnors uppfattning om islam i nordafrikanska länder problematiseras sällan i dagens franskspråkiga litteratur.
Språket är ett omistligt verktyg för mellanmänsklig kommunikation, men kan inte sällan resa en mur mellan människor – då andas orden tomrum och ensamhet.
I en essä gör den franske författaren Louis Aragon en tankeväckande reflexion: början på en roman är i hans ögon ett mysterium, men slutet på den samt den efterföljande tystnaden ter sig som ett ännu större mysterium.
Jeana Jarlsbo: I skärningspunkten mellan evolutionsteorin och modern astronomi föddes en myt om kosmiskt liv.
I december blir det 10 år sedan poeten och det fria Senegals första president Léopold Sédar Senghor gick ur tiden.
OÅTERKALLELIGT Många gamla filmer har förstörts på grund av nitratets brandfarlighet.
Jeana Jarlsbo: Kvinnors kjolar har setts som ett hinder jämfört med mannens lediga byxor.
En gammal man rycks upp med rötterna och kastas in i en ny tillvaro i ett helt främmande land.