Logga in för en bättre upplevelse.
Stressigt att ordna med julmaten?
Påsk är en riktig mathögtid, och precis som vid andra stora helger blir det ofta mycket mat över.
Efter tio år med en stjärna i Guide Michelin tyckte Henrik Norström att det var dags för något nytt.
Som 15-åring fick Per Nordlind prya på Operakällaren.
Tommy Myllymäki tog ju hem guldet i kock-EM som avgjorde i Stockholm för några veckor sedan.
Unggris från Gotland och fisk och skaldjur från västkusten står i centrum när Europas viktigaste kocktävling avgörs i veckan.
Utbudet av buljonger och fonder har vuxit stort de senaste åren.
Ett recept som SvD publicerat i Resor & Mat har väckt stor uppmärksamhet – i Finland.
Surdegarna fortsätter visserligen att jäsa.
Här står skaldjursplatån på bordet och här har många stockholmare stiftat bekantskap med ostron.
Suovas är torrsaltat och traditionellt rökt renkött.
Lammkotletter, potatis och grönsaker puttrar länge i en lergryta till angenäm smak och mörhet.
25-årige Jimmi Eriksson från Pontus!
Bacon, sallad och tomat är obligatoriska i denna klassiska smörgås.
Det är mycket på gång i restaurangvärlden i februari.
Vi äter alltmer av norsk lax.
Inläggningar smakar gott hela vintern.
Anna Lallerstedt är uppvuxen på sina föräldrars restauranger.
SÖTSAKER Ljuvligt knäckig gräddkola, smarriga Mozartkulor och chokladbräck med nötter och torkade bär.
Årets godaste julskinka är gjord av rapsgris och tillverkad av Scan i Kristianstad.
Mer lokalproducerat och så några nya sillinläggningar kan den räkna med som ska äta julbord på restaurang i år.
SPÄNNING Det slickas marängsmet från fingertoppar, en läppstiftsröd mun tar en njutningsfull tugga och en rå fisk vilar mot blankt tyg.
Smörgåstårtan, planksteken och grytan hade sin storhetstid i 1970-talets svenska folkhem och förpassades sedan till skamvrån.
Det blev ett sensationellt guldregn över Sverige när matlagnings-OS avgjordes i tyska Erfurt.
Det var kärlek vid första ögonkastet när Maria och Per Ekberg besökte Bageri Bulleboden.
Det står inte så illa till med vardagsmåltiderna, som det ibland larmas om.
Medarbetarmat Matredaktör Ingrid Eriksson tar gärna tillvara skogens guld.
Det började som ett projektarbete i skolan.
Kaffe, snus och brännvin var populära njutningsmedel på 1800-talet och de står högt i kurs än idag.
Inom ett par veckor kommer det första klimatmärkta nötköttet ut i handeln.
Intresset för kött och styckning tycks inte mattas av.
Efter mer än ett decennium då den italienska kaffekulturen har dominerat är nu bryggkaffet på väg tillbaka.
VÄRMANDE En värmande soppa är perfekt efter en dag utomhus eller om man bara känner sig allmänt ruggig.
GODARE Från utfordring till lyxkvalitet.
LÄTTLAGAT Det är behändigt att laga mat i ugnen, inte minst på vardagarna.
Endast det bästa är gott nog när svenska kocklandslaget ska tävla i Mat-OS i oktober.
Svenska folkets matlagningsintresse är inte bara av teoretisk art.
Lotta Lundgren, kokboksförfattare och matskribent, har som den allra första fått ta emot det nyinstiftade Hirampriset av Gastronomiska Akademien.
Klassiska och anrika Tennstopet på Dalagatan får nya krögare.
Hulda Lind Jóhannsdóttir, som tillsammans med kolleger på Dramaten ska stafettläsa Scummanifestet av radikalfeministen Valerie Solanas i Lejonkulans foajé i kväll.
Kondisbesökarna blir allt yngre och det är klassiska svenska bakverk som ökar mest.
Det var Thörnströms kök i Göteborg som tog hem de tyngsta priserna när vinnarna tillkännagavs på Restauranggalan 2011 i veckan.
Det blir lättare att hitta bra krogar med White guides nya app.
Det är många konditorier som väntar sig hårt tryck från kunderna på Kanelbullens dag den 4 oktober.
Det påstås att vi är slavar under bäst-före-märkningen och därmed kastar livsmedel i onödan, medan de fortfarande är fräscha.
Det sjuder i Krogstockholm och nya restauranger poppar upp titt och tätt.
Svenskarna är ett ostälskande folk och i genomsnitt äter vi 19 kilo ost per person och år.
Det gamla sommarnöjet Svindersvik håller in på hösten.
Mer än 15 000 gäster har redan bokat bord till årets krogvecka, som inleds i dag och pågår till och med den 18 september.