Logga in för en bättre upplevelse.
Fabian Kastner: Apokryfiska böcker, labyrinter, speglar, kartor i naturlig storlek och tvivelaktiga fotnoter – att läsa Jorge Luis Borges är ofta en intellektuell utmaning.
Fabian Kastner: Människans resor har gett upphov till de mest fantastiska berättelser – somliga sanna, andra mer fantasifulla.
Fabian Kastner: Vad är det med kojan som i alla tider lockat såväl barn som filosofer?
Fabian Kastner: I dagens digitala kultur, där boken alltmer fått stå tillbaka för författarens varumärke och agerande på sociala medier, framstår Gertrude Stein som en pionjär.
Fabian Kastner: Medan artificiell intelligens passiverar och fördummar oss, kan virtual reality-tekniken få oss att utveckla vår perception och kreativitet.
Fabian Kastner: Författare verkar älska att skriva om paraplyer.
Fabian Kastner: Vladimir Nabokov var under hela sitt liv intresserad av tiden, drömmen och medvetandet och skrev under en period ner 64 av sina drömmar på 118 kartotekskort.
Fabian Kastner: Han fick aldrig Nobelpriset, trots att de flesta är överens om att han är den viktigaste spanskspråkiga författaren i modern tid.
Fabian Kastner: Sökrutan på skärmen har blivit den moderna tidens biktbås.
Fabian Kastner: De alltmer populära emojierna kompletterar skriftspråket med en uttrycksfullhet som många välkomnar.
Fabian Kastner: Ingen masspolitisk rörelse har lika konsekvent som nazisterna hämtat näring ur ockultism och esoteriska läror.
Fabian Kastner: 1700-talet betraktas ofta som förnuftets tidsålder, präglad av rationalitet, idéer och filosofisk reflektion.
Fabian Kastner: W G Sebald har framför allt hyllats för sin nyskapande, oändligt eftersinnande prosa, men även i de mer ögonblicksartade dikterna – som nu utkommer i ett svenskt urval – var han djärvt originell.
Fabian Kastner: ”All litteratur är propaganda” menade George Orwell, vars verk tillhörde de som spreds för att påverka opinionen bakom järnridån.
Fabian Kastner: Två filmer har gjorts utifrån Nabokovs roman ”Lolita”.
Det är faktiskt inte helt otänkbart att Victor Bâton – i hård konkurrens med Michel Houellebecqs huvudpersoner – är den franska litteraturens ensammaste, mest ömkansvärda och patetiska romanfigur.
I två nya böcker om läsandet väcker Anders Olsson och Arne Melberg läslusten – man ser klarare efteråt, skriver Fabian Kastner.
1992 sände BBC en uppmärksammad dokumentärfilm, ”Operation Gladio”, som avslöjade den så kallade Stay behind-rörelsen: ett hemligt nätverk av paramilitära grupper som Nato tillsammans med CIA lät upprätta i en lång rad västeuropeiska länder efter andra världskriget.
Om de krusade vågorna i öknens sanddynor vore ljudvågor, vad för slags sång skulle de sjunga då?
KORRUPTION Den som vägrar mutor betraktas som en svikare i Ayi Kwei Armahs moderna klassiker ”De vackra är ännu inte födda”.
Fabian Kastner: Roberto Bolaños romaner är ofta mörka och dystra, men de präglas också av solidaritet, civilkurage och ett romantiskt och anarkistiskt sinnelag.
CIVILISATIONSKRITIK.
En namnlös tolk intervjuar tjetjenska asylsökande i Schweiz.
Skrattet möter aldrig något motstånd i Péter Esterházys hyllning till vildhjärnan Kornél Esti.
I ”Alkemistens dotter” föds Rebis för att med svartkonster förgöra världsalltet.
I Annika Ruth Perssons bok om Hannah Arendt är ett levande, larmande collage av de händelser som framfödde filosofens tänkande om krig och flyktingströmmar, makt och maktlöshet.
ANDARS LIVSÖDEN Andréa del Fuego skriver magisk realism av klassiskt snitt, men i hemlandet Brasilien ses hon som en förnyare.
Fabian Kastner: Italo Calvino var mer mångfacetterad än sitt rykte, visar Torbjörn Elensky i sin essäbok om den italienske författaren.
KRIGETS KLASSIKER.
David Grossman är en av Israels mest kända författare, och en ihärdig kritiker av den israeliska ockupationen.
Den har kallats den första bögromanen – tryckt 1893.
Vi och dom.
Haruki Murakamis skriver naket om ensamhet, vänskap och kärlek – utan att ta till den romantiska kärlekens klichéer.
En samlare av sällsamma berättelser och stundtals en vulgär rasist.
Att bläddra i Johan Svedjedals nya bok med essäer om 60- och 70-talens svenska protestlitteratur är som att vika runt ett gathörn och krocka med ett larmande demonstrationståg.
En MacGuffin kallade Alfred Hitchcock ett stycke rekvisita som används för att driva handlingen i en film framåt men är av liten betydelse i sig.
Scenen är den enklast tänkbara.
ANARKISTISK Ett gäng unga polare som odlar en intensiv samhällelig likgiltighet.
Stället i titelnovellen i David Means novellsamling ”Stället”, hans andra på svenska, är egentligen två.
Fabian Kastner: Ikväll framträder Péter Nádas på Kulturhuset i Stockholm, i ett samtal om ”Parallella historier” – mastodontverket om namnlösa begär, tvingande impulser och luckor av frihet som har tagit 18 år att skriva.
Världen gör sig ingen brådska att höra vittnena från Hitlers dödsfabriker.
Thomas Pynchons nya roman ”Bleeding edge” (ungefär: spjutspetsteknologi med höga risker) är retro-chic på lite alla möjliga sätt.
I samband med Bokmässan i Göteborg släpps ”Skräpliv”, noveller av tio rumänska författare.
Eduard Limonov betraktas numera som en skitstövel.
En travesti är en maskering, omformning eller förvrängning av någonting.
I ”Ulysses” plundrade Joyce dagstidningarna på stoff – och skapade på kuppen
Vad är det som gör en roman bra?
Finns det rättfärdiga mord?
Det är svårt att tro, men sant: en gång i tiden var Haruki Murakami en okänd författare, inte den globala megastjärna han är i dag.
O!