Carl Rudbeck: Två nya böcker diskuterar hur vi ska komma till rätta med den destruktiva känslan av maktlöshet.
Carl Rudbeck: Så bidrog anonyma arkivarbetare och korrekturläsare till att forma det västerländska kulturarvet.
Carl Rudbeck: Hur kan vi visa respekt i en värld där vi delas upp i onda och goda?
Carl Rudbeck: En ny bok visar hur arvet efter Pico kan hjälpa oss att se renässansen med ny, mindre idealiserande blick.
Carl Rudbeck: Ny bok skildrar hur ”En teori om rättvisa” påverkat den moderna politiska filosofin.
Carl Rudbeck: En ny bok redogör för olika sidor av renässanshumanismens ideal.
Carl Rudbeck: Alexander den stores fälttåg till Indien avfärdas som en bagatell i källor på sanskrit.
Carl Rudbeck: En teologisk tvist mellan kyrkofadern Augustinus och munken Pelagius har splittrat kristenheten i mer än 1 600 år.
Carl Rudbeck: Att islam oproblematiskt skulle gå att förena med modern liberal demokrati är det nog ingen som tror.
Carl Rudbeck: På gott och ont tenderar språket – i allt från lagar och religiösa urkunder till politikers utspel och modern poesi – att vara mångtydigt.
Carl Rudbeck: Vad händer om man finner sitt sanna jag, men varken man själv eller någon annan gillar vad man hittar?
Det är en motsägelsefull och diversifierad bild av islam som ges i Tina Thunanders nya intervjubaserade bok.
Carl Rudbeck: Välfärdsstaten bygger på en utilitaristisk idé som trampar på vår moraliska sensibilitet i namn av det allmänna bästa.
Carl Rudbeck: Utsvävande bedragare eller förnyare av såväl judendom som kristendom?
Carl Rudbeck: Vad har Sherlock Holmes gemensamt med antikens gudar, ”Game of thrones” med ”Antigone”?
Carl Rudbeck: Han var akademikern som bevakades av den brittiska underrättelsetjänsten, marxisten som hyllades av sina konservativa kollegor och historikern som förändrade hur vi ser på det förflutna.
Carl Rudbeck: Reformationen beskrivs ofta som startskottet för den moderna världen och den frigjorda människan.
Carl Rudbeck: Det var oftare pragmatiska än teologiska skäl som låg bakom att många i det medeltida Mellanöstern beslöt att konvertera till islam.
Carl Rudbeck: ”Don’t try this at home”, borde det nog stå på den provokative amerikanske filosofen och statsvetaren Jason Brennans nya bok, där han ifrågasätter rimligheten av att lyda lagen när vi uppfattar den som omoralisk.
Carl Rudbeck: Machiavellisk är den som utövar makt på ett hänsynslöst sätt.
KULTURDEBATT | Muf-ordförande Benjamin Dousas förslag att dra in allt statligt stöd till kulturen och avskaffa public service har väckt ramaskri.
Carl Rudbeck: Givmild eller självisk, frihetlig eller översittaraktig, moralisk eller moralistisk?
Carl Rudbeck: Utifrån liberala utgångspunkter är egentligen all kulturpolitik av ondo.
Carl Rudbeck: Muslimer har funnits i Sverige sedan urminnes tider, men fortfarande är många av kärnfrågorna kring hur det liberala samhället ska förhålla sig till muslimska regler olösta.
Carl Rudbeck: Irans historia är en berättelse om komplexa slitningar mellan stat, samhälle och religion å ena sidan och relationen till de mäktiga grannländerna å den andra.
Carl Rudbeck: I år är det 90 år sedan Muslimska brödraskapet grundades.
Carl Rudbeck: Idén att låta folket styra över sig självt har förekommit alltsedan antiken, men ännu hundra år efter införandet av allmän rösträtt kvarstår tanken att inte alla medborgare tycks mogna för det.
Carl Rudbeck: Det var först när Martin Luther började sprida Koranen, i syfte att misskreditera den arabiska religionen, som européer började stifta närmare bekantskap med islam.
Carl Rudbeck: Vad skiljer sufiern från den vanliga muslimen?
Carl Rudbeck: Så långt tillbaka vi kan tyda spåren tycks inget mänskligt samhälle ha saknat religion.
Carl Rudbeck: Den religionskritiske retstickan och den tankspridde professorn: på var sitt sätt kom David Hume och Adam Smith att revolutionera filosofin respektive ekonomin.
Carl Rudbeck: Tanken att alla människor är lika mycket värda har gamla anor, men det är först i våra dagar som den börjat få genomslag i praktiken.
Carl Rudbeck: I sin nya bok skildrar historikern Peter Jackson mongolernas möte med den muslimska världen.
Carl Rudbeck: Soldater, målare, präster, förrymda brottslingar, affärsmän – det var många européer som redan på 1500-talet seglade till Indien, lockade av möjligheterna att skaffa sig en förmögenhet.
Carl Rudbeck: Det enda som hittills har lett till mer jämlika samhällen är omstörtande krig, förödande epidemier och staters totala sammanbrott, konstaterar historikern Walter Scheidel i en ny bok.
Carl Rudbeck: Ett besök i Paris kan ha inspirerat en präst från Aleppo till sagorna om Aladdin och Ali Baba, som på 1700-talet bakades in i ”Tusen och en natt”.
Carl Rudbeck: Från expanderande imperier till Trumps utlovade mur mot Mexiko – territoriella gränser har fyllt en mängd olika funktioner genom historien.
Carl Rudbeck: Medeltiden ter sig i våra ögon som en långsam epok, men av allt att döma hade människorna vid denna tid en annorlunda tidsuppfattning.
Carl Rudbeck: Den ofta svartsynte Samuel Beckett var inte främmande för Paris glada krogliv, och han tittade gärna på matcherna mellan Björn Borg och John McEnroe.
Carl Rudbeck: Demokratin som styrelseform är inte utan sina svagheter, vilket inte minst senare års populistiska vindar visat.
Nu är det dags igen att spekulera kring valet av Nobelpristagare i litteratur.
Carl Rudbeck: Från att under lång tid ha varit en fri tänkare som gärna fick ta sig an naturvetenskapliga frågor, definieras vår tids filosof framför allt av sina akademiska meriter.
Carl Rudbeck: Främlingsfientlighet och religiösa konflikter lyste med sin frånvaro när sex iranska studenter år 1815 kom till England för att lära sig om västerländsk vetenskap och industri.
Carl Rudbeck: Migrationen för med sig en lång rad svårlösta problem både för den som utvandrar, för mottagarlandet och för dem som stannar kvar.
Carl Rudbeck: Med informationssamhället växer hotet mot vår integritet – samtidigt som vi självmant lämnar ut våra privatliv i allt större utsträckning.
Carl Rudbeck: Synen på döden må ha skiftat genom historien, men respekten för de dödas kroppar har alltid varit fundamental i det mänskliga samhället.
Carl Rudbeck: Den muslimska världen börjar och slutar inte med de religiösa dogmerna.
Carl Rudbeck: Är det alltid en dygd att eftersträva rättvisa?
Carl Rudbeck: Fribrottning, kärlekens språk, Tour de France eller den första världskongressen för tvättmedel – få samhällsfenomen var främmande för Roland Barthes när han ville tolka sin samtid.
Carl Rudbeck: Vid sin död betraktades han som Englands främsta poet, och fortfarande hittar hans dikter nya läsare.