Logga in för en bättre upplevelse.
Björn Kohlström: På tisdagen avled den länge Nobelpristippade författaren.
Björn Kohlström: Romaner om poeten Sylvia Plaths liv har nästan blivit en egen genre.
Björn Kohlström: Sylvia Plath läses vanligen som en bekännelsepoet, men i en ny biografi framstår hon snarast som en surrealist.
Björn Kohlström: Därför misslyckades arbetarförfattaren Shelagh Deleaney trots sin stora talang.
Björn Kohlström: Nick Caves kreativa process står i fokus i den ambitiösa katalogen ”Stranger than kindness” – och på utställningen i Danmark som inte har kunnat öppna.
Emily Dickinsons samlade utkast och fragment, i urval och kommenterade av Josefin Holmström, är en enastående och fullkomligt nödvändig bok för den som bryr sig ett skvatt om poesi.
Björn Kohlström: Den brukar omnämnas som en av modernismens mest utmanande romaner, men i snart hundra år har den funnit ständigt nya hängivna läsare.
Björn Kohlström: Kan man dikta om Donald Trumps Twitterutbrott, David Beckhams hälskada eller King Kongs fru?
Björn Kohlström: Det är som handlande subjekt vi måste betrakta Hedda Gabler, menar en ny bok som i tio essäer anlägger filosofiska perspektiv på en av världens mest kända pjäser.
Björn Kohlström: Elizabeth Bishop fick länge stå i skuggan av poeter som Sylvia Plath, Anne Sexton och Robert Lowell för att hennes dikter ansågs vara för vardagliga.
Han är den postromantiske arvtagaren som är odelat förtjust i metaforer – och sådant som är på väg att luckras upp.
Björn Kohlström: Vi behöver en ny sorts litteraturbevakning med färre insmickrande författarporträtt i medierna, mindre fokusering på författarpersonligheten och fler kritiska diskussioner om det väsentliga: boken.
Björn Kohlström: Charlotte Brontës 1800-talsroman ”Jane Eyre” har filmatiserats ett femtiotal gånger.
Björn Kohlström: ”Det är i språket det största äventyret finns.”
Björn Kohlström: Den australiske rockartisten Nick Caves andra roman, ”Bunny Monros död”, är både rå och förfinad.
Björn Kohlström: Han kallar sina konserter för ”krigsförklaringar mot barbariet”.
Björn Kohlström: När Jed Deppman läser Emily Dickinsons poesi finner han ett språk som utmanar tankarnas gång och som i sin form skapar en dialog med läsaren.