Bengt-Göran Kronstam: En av varje är en bra utgångspunkt för en vinkritiker med ambition och objektivitet.
Alla dessa viner släpps nu i en ny årgång som avlöser efterhand som butikerna töms.
Sill och nubbe i alla ära, men midsommarhelgen bjuder mer än så.
Bengt-Göran Kronstam: Vinintresset hänger ofta samman med en lika hängiven samlarvurm.
Lite men gott!
Bengt-Göran Kronstam: Jag älskar Berglins tecknade betraktelser, som så många andra av SvD:s läsare.
Dagens viner har alla det gemensamt att de är goda.
Nära 150 roséer står till buds denna sommar, men som vanligt är det inte antalet som skapar mångfalden.
Bengt-Göran Kronstam: Fler och fler dricker rosévin året om, även om den absoluta höjdpunkten infaller när solen värmer som mest.
Dagens bordeauxer är mer lättgillade än förr.
Bengt-Göran Kronstam: Att återse Bordeaux 40 år efter sitt första besök där handlar inte bara om nostalgi.
Det kan tyckas ogudaktigt att våra religiösa helger så nära förknippas med mat och dryck, ofta i överflöd.
Påsklammet har katolska anor, men är i dag väl befäst även i den svenska mattraditionen.
Bengt-Göran Kronstam: Rhônedalens guldkorn går som tåget just nu.
Nya viner.
I natt ställer vi fram klockan och därmed också grillen, om du nu inte som undertecknad och en stadigt ökande skara hemmakockar håller glöden igång året om.
Äntligen lönehelg!
Bengt-Göran Kronstam: Livet är för kort för att dricka dåliga viner.
Bengt-Göran Kronstam: Beställningssortimentet har blivit finsmakarnas frihetsventil.
Det var EU som öppnade möjligheten för viner att kvala in på Systemet via folkets röst.
Bengt-Göran Kronstam: Forza Italia!
Den svenska vinmarknaden domineras överlägset av Italien.
Det är syran som skiljer vinet från saft, lika mycket som alkoholen.
Bengt-Göran Kronstam: Surt, sa räven!
Franska vin(n)are.
Bengt-Göran Kronstam: Frankrike är vinnaren på den svenska vinlistan just nu.
Här nedan bjuder jag på ett lättlagat recept som ger helgen en riktig smakstart.
Ännu är det för tidigt att tala om vårvindar, men nog märks det att dagarna börjar bli längre om morgnarna ljusare.
Bengt-Göran Kronstam: Den 13 januari är det Tjugondag Knut.
Tomt i börsen efter alla julklappsinköp?
Crème Ninon är ett klassiskt recept, en grön ärtsoppa som spetsas med champagne vid serveringen, och var en av Tore Wretmans favoriter.
Vin på julbordet.
Bengt-Göran Kronstam: Nu är det jul.
Bengt-Göran Kronstam: Julklappsviner.
Det är mycket som ska hinnas med innan tomten knackar på dörren.
Bengt-Göran Kronstam: Äntligen fredag!
Tre vita och tre röda.
Bengt-Göran Kronstam: Helgens festsång går till tonerna av Beatles Yesterday, försvenskad till Gäss te’ dej av duon Hans Alfredson och Tage Danielsson.
Gås och vilt hör till novemberkökets delikatesser.
Bengt-Göran Kronstam: Pinot noir är höstens absoluta vindelikatess.
Bengt-Göran Kronstam: Appassimento, ripasso och amarone har tagit kommandot på den svenska vinlistan med viner som älskas och hatas med samma frenesi.
Alla goda ting är tre och här har du veckans vinfavoriter, alla röda och väl lämpade för höstens mat.
Bengt-Göran Kronstam: Viner med klös.
Mer karaktär än publikfrieri.
De första vinerna från årets skörd är redan här, då från södra halvklotet.
Bengt-Göran Kronstam: Vinskörden är i gång i Europas vingårdar och redan nu kan sägas att 2016 blir ett vinår med både toppar och djupa dalar, på sina håll kan man tala om katastrof.
Bengt-Göran Kronstam: Fördelen med att ha ett lager av vin hemma är flera.
Tärningen är kastad inför helgen...
SvD:s Bengt-Göran Kronstam har druckit såväl vitt som rött till skaldjur – på Rivieran blir det gärna rosé.