De båda franska bilfabrikerna Renault och Peugeot/Citroën har varit snabba med att anpassa sina bilar till den svenska (skatte- och tull)marknaden genom att konvertera sina motorer för etanolbruk.
Europeiska Ford har en likhet med tyska Volkswagen.
Franska Peugeot är blixtsnabb med att konvertera sina bensinbilar till etanoldrift.
Tyska BMW har haft hyfsad framgång med sin retrobyggda Mini Cooper, en modernare version av den engelska Hundkojan som skördade stora försäljnings- och tävlingsframgångar i mitten av förra seklet.
Mazda 6 Kombi i dieselutförande är något så ovanligt som en bil som håller vad den lovar, åtminstone vad gäller bränsleförbrukning.
General Motors har förstås också en så kallad miljöbil av det trevliga slaget: bränslesnål, dieseldriven med så låga koldioxidutsläpp att den kvalar in just som miljöbil enligt Vägverkets regler.
Biltillverkarna runt om i världen och deras agenter i Sverige har bråttom nu.
Honda Civic Type R GT är långt ifrån den politiskt korrekta personbilen.
Det är möjligt att Dodge Caliber är en utmärkt kombibil för den som vill behålla den mycket länge och inte har bilbytarplaner inom förutsägbar framtid.
Tribeca hann inte med mycket mer än ett år på den svenska marknaden innan Subaru tyckte det var dags för en förnyelse.
Lexus är inte ensam på banan för miljöbilar i lyxklass.
Volvo S80 V8 AWD Executive – se där ett imponerande namn på en imponerande bil.
TEST Citroëns nya familjebuss skiljer sig radikalt från både sin tidigare namne Picasso och den MPV som utvecklats i samarbete med Peugeot och Fiat.
Det finns många sätt att göra bilar miljövänligare: Ford och Saab har valt att driva motorerna med etanol, Toyota och Honda har gjort elhybrider, Fiat och Opel byggt gas- motorer.
Koreanska Kia verkar ha samma ambition som större japanska Toyota: tillverkaren vill ha en konkurrent i varje klass och varje segment.
Subaru Legacy kombi är något så ovanligt som en i standardutförande i det närmaste fullt utrustad bil.
Mercedes-Benz S 500 L är ingen bil för vem som helst.
Peugeots nya generation – med hajleendet i fronten – presenteras nu också som fyrsitsig kupévariant och med den trevliga turboladdade V6-dieseln som Peugeot/Citroën delar med Ford och Jaguar.
Mercedes-Benz E420 CDI är något så ovanligt som en dieseldriven lyxlimousine med sportbilsegenskaper.
Jag minns den första årskullen från 1994 av Toyota RAV 4 – en tvådörrars kort bil som snarare skuttade än gled fram.
Hyundai Santa Fe blev en stor framgång när den kom till Sverige år 2001.
Peugeot 207 lanseras med buller och bång som en helt ny bil i småbilsklassen.
Numera behöver man inte ruinera sig för att åka öppet.
Hyundai Tuscon tog sig direkt in på en fjärdeplats bland stadsjeeparna när den i fjol introducerades på den svenska marknaden.
Astra Twin Top är ytterligare ett försök från General Motors att tvätta bort ”gubbstämpeln” från Opels mindre modeller.
Muskelmodell Chrysler 300 C Touring med fyrhjulsdrift är ingen bil för den som vill vara anonym och smyga sig fram i trafik och på parkeringsplatser.
Dieselboom Volvos V50-modeller har redan blivit försäljningsframgångar och senaste varianten, som drivs av en liten dieselmotor, torde komma att tilltala en stor intressekrets.
Mercedes-Benz har med nya B-serien ställt både babybilarna (som i A-serien) och limousinerna som E-klassen åt sidan och i stället bestämt sig för något som väl snarast kan kallas en basbil.
För ett antal år sedan konkurrerade de japanska biltillverkarna främst med priset som vapen.
Mercedes-Benz E 280 CDI kombi väger 1 855 kilo, är mycket rymlig, tyst och bekväm.
Honda CR-V diesel är en stadsjeep som även en miljötänkare kan köra omkring i med relativt gott samvete.
När Renault för några år sedan presenterade sin då nyaste modell Scénic startade den genast en trend i bilvärlden: en liten bil som tack vare att den byggts upp på höjden blivit mycket rymligare och mer praktisk än konkurrenterna.
Renault Mégane Sport tillhör definitivt kategori 2 i den högst privata uppdelningen av den svenska bilmarknaden.
Sydkoreanska Kia spottar fram nya bilmodeller på löpande band uppenbarligen i ambitionen att finnas i stort sett i alla storleks- och kostnadsklasser.
Skodas bilar tillhör inte de dyraste.
Mercedes A-klass är numera bortåt fyra meter lång, har fått bättre innerutrymmen och faktiskt också något sänkt grundpris.
General Motors har sett hur populära stålkabrioletbilarna från Renault och Peugeot blivit.
Femte generationen av BMW:s 3-serie är mer än en ansiktslyftning.
Hyundai Sonata har sakta men säkert vuxit.
Nya Land Rover Discovery är en mäktig bil, en terräng-limo, med en tjänstevikt på över 2,5 ton och bredd mellan backspeglarna på 2,2 meter.
År efter år liggerr Toyotas modeller i toppen av konsumentundersökningar - få fel hos Bilprovningen, högt över medelbilen i amerikanska Consumer Reports årliga läsarundersökningar, i toppskiktet i olika kvalitetskontroller.
Det mest spännande med Nubirakombin är faktiskt namnet Chevrolet.
MG-entusiaster tar sig nog för pannan - en framhjulsdriven femdörrars MG-kombi?
Rover är ett av få engelska bilmärken som fortfarande gör sina egna bilar och, åtminstone tills vidare, ägs av britter.
Marknaden brukar ju ha rätt och eftersom allt fler biltillverkare satsar på stadsjeepar av olika storlek finns uppenbarligen ett sug efter fyrhjulsdrivna fordon som ser ut att trivas i obanad terräng.
Peugeot 407 SW borde vara bilen för dem som ogillar fykantiga kombibilar men ändå anser sig ha nytta av det extrautrymme skåpbilen ger.
Hyundai Terracan är en stads-jeep – steep som SvD:s läsare döpte biltypen till – som passar bäst på landet.
GM-ägda Opel har trots alla ekonomiska problem med mångmiljonförluster i alla fall lyckats göra en riktigt fin kombi av nya Astramodellen.
Tröttnat på trötta skåpbilar?