Logga in för en bättre upplevelse.
Intill Adelaide ligger detta mysiga distrikt med sitt maritima klimat.
I norra Portugal, söder om floden Minho ligger distriktet Vinho Verde där druvsorten alvarinho är kung och ger de fylligaste vinerna.
Blir 2023 året då vi börjar dricka merlot igen?
Körsbärsfruktigt rött med inslag av lakrits och peppar i mjuk och gott rättfram stil, från Österrikes ”grand old” familjevineri med tusenåriga anor.
Krångligt namn på ett enkelt och rättframt, dessutom ekologiskt, vin.
Numera må det vara andra familjemedlemmar som arbetar närmast själva vinerna, men 82-årige katalanen Miguel Torres är mästare på att göra bra vin till bra pris.
SvD testar åtta nya viner som släpps i september.
Oupptäckta vinerna att imponera på middagsgästerna med.
Okej, det kostar en del, men det räcker med en liten kyld slurk av detta söta elixir för att dina gäster ska smälta.
I vackra Marche på den italienska östkusten, runt staden Jesi, görs det här underbart friska, nektarinfruktiga och läskande vinet.
Piemonte är inte bara nebbiolo.
Schioppettino uttalas ”skjoppetino” och är lokal i Friuli-Venezia-Giulia i nordöstra Italien.
Den trendkänslige vinälskaren har full koll på att Chinon är platsen för några av de bästa cabernet franc-vinerna, en druvsort i ropet.
Någon i din närhet som varit extra modig?
Till festfixaren tar du med dig klockren finrosé i storformat – för en jämförelsevis billig peng.
Tålig förpackning som kan hängas om halsen på studenten utan risk för glaskross på lastbilsflaket.
Är värdinnan fågelskådare?
Bubbelfans som gillar att testa nytt kommer älska denna champagne.
”Frizzante” är italienarnas ord för ”pärlande”.
”Vieilles Vignes” innebär att druvorna till vinet kommer från gamla vinrankor.
”Mencia” är nordvästra Spaniens blå favoritdruva.
”Villages” är en beteckning för beaujolaisviner från 38 byar med omnejd, där jordmån och klimatförutsättningar anses vara lite bättre än i den del av distriktet som enbart benämns Beaujolais.
”Timorasso” är en gammal druvsort som återupptäckts på sistone och nu används i sydöstra Piemonte, nära orten Tortona.
”Ekliggare” är stora, liggande tunnor som används för att jäsa eller lagra vin.
Åtta riktigt fina viner som är perfekta på sommaren.
Briljera med genomtänkta dryckesval och uppdaterat vinlingo.
Anders Melldéns vinfavoriter där ekfatslagring ger en skön smakbalans.
Anders Melldéns nostalgiska vintips till 80- och 90-talshits.
Drycker att överraska såväl hipsters som finsmakare med.
Här är nio drycker med rim att överraska med.
Vita vinerna som passar perfekt till fiskgryta, skaldjur och ost.
Petroleum, vulkanvin, kloner – nio kluriga begrepp och druvnamn.
SvD:s vinskribent testar om du kan vad som krävs.
De nio mest odlade druvorna – och vinet för att njuta av dem.
Hållbart val, enligt Systembolaget.
Kan man verkligen dricka burkvin från Chablis?
Vill du veta en hemlighet?
Överraska med udda format i sommar.
Även om steget är långt till barolovinernas kraftfulla versioner av nebbiolo så känns druvkaraktären tydligt igen.
Körsbär och vinbär med ett uns örtig krydda bjuds vi på i denna version av Piemontes typiska ”lunchvin”.
Med frisk syra och viss sötma lyckas Leitz göra ett balanserat alkoholfritt vin.
Päron, frisk citrussyra och lite tropiska fruktinslag av mango och honungsmelon bjuds vi på i detta enkelt rättframma vin från Breede River Wine Region i Sydafrika.
Anders Melldén har provat samtliga – här är hans nio favoriter.
Tårta är tradition på påskbordet.
Angelo Gaja satte italienskt vin på världskartan.
Altamira ligger i Uco-dalen.
Hur ofta blandas pinot noir och syrah i ett vin?
Saftigt, rödfruktigt gott men ändå smakrikt – härligt att njuta valpolicellavin i klassisk stil, som det smakade innan amaroneboomen.
Södra Rhônes många obskyra druvsorter ingår oftast i druvblandningar.