Anders Mathlein: Kan rädslan för att misslyckas förklara varför så många äter någon form av lugnande medel?
Anders Mathlein: Boken ”Humour, seriously” bekräftar oavsiktligt att krystade lustigheter och käck jargong kan motverka sitt syfte.
Anders Mathlein: ”A passion for ignorance” granskar vår svaghet för mer eller mindre medvetna kunskapsluckor.
Anders Mathlein: Vurmen för skogen och naturen större här i Sverige än på många andra håll.
Anders Mathlein: Boken ”Smells” beskriver lukternas, odörernas, stankernas och väldofternas historia.
Anders Mathlein: Hur stort är ditt civilkurage? En ny bok visar att moral och gruppdynamik hör ihop.
Anders Mathlein: I dessa dagar när tågresandet omges av ett nostalgiskt skimmer är det lätt att glömma alla mobilskrikande stolsgrannar och att bistron inte har många likheter med Orientexpressens restaurangvagn.
Anders Mathlein: ”Världens ensammaste folk” kallas vi ibland, men faktum är att bland britterna är det tre gånger fler som känner sig ensamma – och där finns en ensamhetsminister.
Anders Mathlein: Med tanke på att nikotin är så beroendeframkallande är det häpnadsväckande att det bara har tagit ett par decennier för rökandet att förlora all sin glamour för att i stället skys som pesten.
Anders Mathlein: Mindfulness har blivit en industri som omsätter över 400 miljarder kronor.
Anders Mathlein: Ett mejl eller sms ser likadant ut vare sig det rör sig om inkassokrav, hotelser eller en kärleksförklaring.
Anders Mathlein: Går det att utnyttja sina ofrivilliga vaknätter?
Anders Mathlein: Materialforskaren Mark Miodownik vet allt om vågors gåtfulla beteende, oljors klibbighet och tårars olika beskaffenhet.
Anders Mathlein: Vid mitten av 1900-talet var polio en fruktad farsot, men efter upptäckten av poliovaccinet lyckades man likväl utrota polio i de industrialiserade länderna vilket födde tanken på att utrota polio helt.
Anders Mathlein: Det vita pappret, en sovande människa, sommarnattens stillhet: tystnaden har genom historien klätts i många skepnader.
Anders Mathlein: Regnbågen var länge ett fenomen som gavs mytologiska förklaringar, men vår tids kunskap om dess uppkomst gör den knappast mindre praktfull och fantasieggande.
Anders Mathlein: Kvinnoansikten är sällsynta bland dödsmasker, men det finns ett anslående undantag: i slutet av 1800-talet gjordes en dödsmask efter en ung kvinna som drunknat i Seine.
Anders Mathlein: Dagens självhjälpsindustri är större än någonsin och människors intresse för ett bättre och lyckligare liv visar inga tecken på att avta.
Anders Mathlein: ”Att läsa citatböcker är en bra sysselsättning för en obildad människa”, sa Winston Churchill – kanske.
Anders Mathlein: Sömnsvårigheter och alltför korta nätter har närmast blivit en folksjukdom – men det finns också en viss mystik i att ligga sömnlös, vilket även återspeglas i litteraturens och filmens värld.
Anders Mathlein: Nyliberalismen och aktiemarknaden må ha gjort den allestädes närvarande och rentav socialt accepterad, men girigheten har alltid existerat som en problematisk drivkraft.
Anders Mathlein: Diana Secker Tesdell har gått på drinkjakt i de senaste två hundra årens litteratur.
Anders Mathlein: Klockor dikterar villkoren för vår tillvaro mer än kanske någonting annat, så det är inte konstigt att vi blivit besatta av tiden.
Anders Mathlein: Har föreställningen om lycka kapats av näringslivet och den politiska sfären?
Anders Mathlein: En fruktlös flirt i Peking, ett norskt norrsken som uppenbarar sig för sent – i ”White Sands” redogör Geoff Dyer för sina inte alltid helt lyckade ”sekulära pilgrimsresor”.
Anders Mathlein: Måste man vara på plats för att få ett grepp om främmande länder?
Anders Mathlein: Vår position på kartan har blivit en del av vår vardag, lika naturlig som vår möjlighet att när som helst bli nådda.
Anders Mathlein: Dagens självbespegling via selfiepinnar och sociala medier har onekligen likheter med mytens Narkissos, ynglingen som förkastade den kärlek som erbjöds honom för att i stället förälska sig i sin egen spegelbild.
Anders Mathlein: ”Jag kommer att sakna dig passionerat och med rasande ånger”, skriver Richard Burton till Elizabeth Taylor.
Anders Mathlein: Den romerska filosofen Seneca tyckte att livet var långt nog för allt man ville ha gjort.
Anders Mathlein: Gå inte på myten om multitasking – din koncentration och dina beslut blir sämre när du gör flera saker samtidigt.
Anders Mathlein: Biografier över epokgörande idéer har blivit en egen genre inom den populärvetenskapliga litteraturen.
Anders Mathlein: Från vardagens småljugande till svek, bedrägerier och korruption – lögner genomsyrar den mänskliga tillvaron.
Anders Mathlein: På senare år har GPS och mobiler revolutionerat navigationstekniken.
Anders Mathlein: Vi skulle må bättre om vi slutade att så ivrigt försöka vara lyckliga, menar psykologen Stephen Briers.
Anders Mathlein: Öar har en speciell lockelse.
Anders Mathlein: Att söka meningen med livet är ett av den moderna människans värv.
Anders Mathlein: Natten har skrämt och fascinerat människan i alla tider.
Anders Mathlein: Barer där kända författare söp har blivit turistmål.
Den knappt milen långa Atlanterhavsvegen i Norge är kulturminnesmärkt, ”århundradets byggnadsverk” i landet – och utsedd till världens vackraste bilväg.
Anders Mathlein: Det är själva jakten på lycka som gör oss olyckliga, menar den brittiske journalisten Oliver Burkeman.
Det är torgen som lockar mest i Cádiz, den äldsta, permanent bebodda staden i Europa.
Anders Mathlein: Det tycks närmast vara en mänsklig instinkt, att reflexmässigt lägga skulden för misslyckanden och olyckor på någon annan.
Anders Mathlein: Varje år slaktas 450 miljarder djur och jämförelser har gjorts med slaveriet och Förintelsen.
Mediedrev och indignerade etikdebatter riktas ofta mot politikers och finansfolks sviktande eller avsaknad av moral.
Anders Mathlein: Genom århundraden har kaffet och koffeinets effekter nyttjats av såväl filosofer, affärsmän som arbetare.
Anders Mathlein: Ett ögonblick utanför meningens tyranni, en plötslig tillfredsställelse utan anledning.
Teneriffa är i många bemärkelser en kliché vad gäller massturism, skriver SvDs Anders Mathlein.
LUFTFART Många väljer att resa utomlands över julen och kommer därmed att tillbringa långa stunder på flygplatser.
FÄRDVÄG Nationalparken Great Otway i Australien lockar med tät skog och djurliv – men främst lockar oceanen och The Great Ocean Road.