Logga in för en bättre upplevelse.
Anders Burman: Inte första gången folkstyret har satts på undantag.
Anders Burman: Går individens frihet att förena med ett jämlikt och jämställt samhälle?
Anders Burman: Politik är en av de mest upphöjda verksamheter vi kan ägna oss åt även om mycket av den bygger på lögner, hävdade den politiska filosofen Hannah Arendt.
Anders Burman: I Sverige uppfattades Immanuel Kants upplysningsfilosofi med dess samhällskritiska potential inledningsvis som ett hot mot ordningen.
Anders Burman: Från Kant och Hegel till Kierkegaard, Russell och Nietzsche.
Vad är universitet egentligen bra för?
Det är hög tid att försvara traditionella akademiska värden, menar författarna bakom antologin ”Det hotade universitetet”.
Anders Burman: Efter en lång karriär med Karl Marx som ständig följeslagare har Sven-Eric Liedman skrivit en både spränglärd och pedagogisk biografi över den fortsatt aktuella tänkaren.
Anders Burman: Som ett svar på naturvetenskapens landvinningar tog den idealistiska tyska filosofin i mitten av 1800-talet en materialistisk vändning.
Anders Burman: Medan bildning i Europa alltmer kommit att betraktas som en onödig lyx i det kortsiktiga nyttotänkandets tidevarv, är försvaret för ”liberal education” fortsatt starkt i den amerikanska högskoledebatten.
Anders Burman: Karl Marx har fått ny aktualitet i och med den djupa ekonomiska krisen.
Anders Burman: Popkonsten speglade allt sådant som i vår kommersiella kultur uppfattas som åtråvärt: pengar, lyxbilar, eleganta skor, filmstjärnor.
Anders Burman: Kapitalismens systemkris får vänsterradikala att vädra morgonluft och tala om en ny vår för kommunismen.
Anders Burman: Svante Nordin har skrivit en läsvärd och användbar bok om 1900-talets tänkare, där de abstrakta idéerna placeras i sina sociala och politiska sammanhang.
Anders Burman: Carl Schmitt gjorde sig känd som Tredje rikets kronjurist.
Anders Burman: BARNS LÄRANDE.
Anders Burman: Den amerikanska filosofen Martha Nussbaum presenterar i sin nya bok ett passionerat försvar för en skola som inriktar sig på att kultivera hela individen.
Anders Burman: Hon är mer aktuell än någonsin, filosofen Hannah Arendt som funderat mycket över vårt tänkande.
Anders Burman: Ett av Hegels mest inflytelserika resonemang gäller hur människans självuppfattning är avhängig av hur andra ser på henne.
Anders Burman: Idén om universitetet som ett autonomt bildningscentrum med humaniora som kärna slog igenom i Berlin 1810.
Anders Burman: Samhällsdebattören och drömmaren Ellen Key hade vid förra sekelskiftet en omfattande brevväxling med nationalskalden Verner von Heidenstam.
Anders Burman: En bildad människa, förberedd på livets krav, är syftet med ”liberal education”, ett amerikanskt begrepp som lyfts fram allt mer även i Sverige.
Anders Burman: I dag är det 400 år sedan John Milton, skapare av Englands nationalepos ”Paradise Lost”, föddes.
Anders Burman: På senare tid har postmodernismen fått en allt tydligare profil som vänsterprojekt.
Akademisk frihet är ett lika omhuldat som svårdefinierat begrepp.
Anders Burman: Uppfostran ska resultera i ett gott sinnelag och förmågan att formulera sina egna handlingsregler.
Anders Burman: ANTIKA IDEAL.
MÅNGSIDIG Under det dryga decennium som CJL Almqvist var anställd vid Nya elementarskolan bidrog han till att göra den till en av 1800-talets mest intressanta läroanstalter.
Anders Burman: Under det dryga decennium som CJL Almqvist var anställd vid Nya elementarskolan bidrog han till att göra den till en av 1800-talets mest intressanta läroanstalter.
Anders Burman: Bildning har i tvåhundra år förknippats med självförverkligande och personlighetsutveckling.
Anders Burman: Undervisning, forskning och samverkan med omvärlen – det ska de svenska lärosätena ägna sig åt.
Anders Burman: Religionens allt större inflytande på politiken intresserar många tänkare, bland andra filosofen Jürgen Habermas som diskuterar frågan i nyöversatta ”Mellan naturalism och religion”.
Anders Burman: Dekonstruktiva textanalyser à la Derrida hade en storhetstid på 1980-talet, men framstod för många som meningslösa efter två ”terrorattacker”.
Anders Burman: Även om de flesta är överens om att Karl Marx inflytande långt ifrån enbart varit av godo, fortsätter delar av hans tänkande att ha relevans.
Anders Burman: Konstnärer förbättrar vårdmiljöer och inbjuder till lek och skapande.
Anders Burman: ”Bildning är det som är kvar sedan vi glömt allt vad vi lärt oss.”
Anders Burman: KULTIVERANDE KONST.
Anders Burman: Med ”Spiral Jetty”, en 457 meter lång skulptur av sten, grus och sand, skapade Robert Smithson 1970 ett prototypiskt land art-projekt.
Anders Burman: Man kommer inte undan Hegel – även om hela vår epok enligt Foucault sökte undfly honom.