Autisterna. Om kvinnor på spektratAutister har inte råd att vänta

Clara Törnvall är författare och producent på Sveriges Radio P2. ”Autisterna. Om kvinnorna på spektrat” är hennes debutbok.
Clara Törnvall är författare och producent på Sveriges Radio P2. ”Autisterna. Om kvinnorna på spektrat” är hennes debutbok. Foto: Staffan Löwstedt

I sin nya bok riktar Clara Törnvall, utifrån sin egen diagnos, blicken mot historiska kvinnor som hade kunnat rymmas inom autismspektrat. De som läst ”Autisterna” som ett tecken på en överdiagnosticeringstrend missar Törnvalls poäng, tycker Therese Eriksson.

Publicerad
Natur & Kultur
Foto: Natur & Kultur
Annons

Det är väl ändå förbannat, tänker jag, att ungefär samtidigt som flickors och kvinnors neuropsykiatriska funktionsvariationer till sist börjar uppmärksammas på allvar, ja, då har samhället tappat tålamodet med diagnoser. Med tanke på hur osynliggjorda och svårdiagnosticerade flickor och kvinnor med exempelvis adhd och autism varit genom decennierna, framstår det onekligen som en gnutta ironiskt.

Rädslan för överdiagnosticering märks till viss del i reaktionerna på Clara Törnvalls nyutkomna bok, ”Autisterna. Om kvinnor på spektrat”; ifrågasättanden av autismdiagnosens nödvändighet luftas i sociala medier men också i till exempel Ulrika Kärnborgs läsning av boken i Expressen (13/10). Det finns ingen anledning att tvivla på att felaktiga diagnoser förekommer, det gör de säkerligen, men man kan sannerligen undra också över den vanligt förekommande farhågan att om alltför många får en npf-diagnos, så kommer man inte längre kunna skilja på ”sjukt och friskt” – trots att adhd och autism inte är sjukdomar utan just funktionsvariationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons