Annons

Koalornas framtid hotad efter skogsbränderna

Flera tusen av Australiens koalor dog under den senaste skogsbrandssäsongen och djurets framtid är hotad på vissa ställen.

– De kommer att utrotas om vi inte gör något, säger Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquarie.

Nu planerar sjukhuset att föda upp koalor som ska släppas i det vilda.

Under strecket
Emma Gyllestad / TT
Publicerad

Koalan George vårdas på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Han kom dit i slutet av juni och har konjunktivit på båda ögonen som har orsakats av klamydia.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Sue Ashton tillsammans med koalan George.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Koalan Myrtle har svårt att behålla vikten och får extra näring utöver den vanliga kosten som består av eucalyptusblad. Myrtle kom till koalasjukhuset i Port Macqaurie första gången 2018. Hon har sedan släppts flera gånger men kommit tillbaka med låg kroppsvikt. Nu bor hon permanent på sjukhuset.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust är det enda i sitt slag. Här en av sjukhusets patienter – koalan Xavier.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Koalor föds bara upp på djurparker i dagsläget, här en koalaunge på djurparken Billabong Zoo utanför Port Macquarie. Koalasjukhuset planerar att snart kunna sätta i gång och föda upp koalor som ska ut i det vilda.

Foto: Emma Gyllestad/TT

Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquaire uppmanar bilförare på landsbygden att dra ner på farten. "Även vid 70 kilometer i timmen så bryts en koalakäke, eller en känguru dödas, så sakta ner", säger hon. Arkivbild.

Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Koalasjukhuset i Port Macquarie har en koalaambulans. Under brandsäsongen åkte specialutbildade volontärer med räddningstjänsten till brandhärjade koalaområden för att leta efter skadade djur. Arkivbild.

Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Kring årsskiftet, när en av Australiens värsta skogsbrandssäsonger härjade som värst, spreds filmer av brännskadade koalor över världen. Enligt en färsk rapport beställd av Världsnaturfonden WWF påverkades tre miljarder djur av bränderna och man uppskattar att omkring 5 000 koalor dog.

Området kring Port Macquarie på Australiens östkust, där det vanligtvis finns en stor population koalor, drabbades hårt och omkring en tredjedel av beståndet beräknas ha dött. På stadens koalasjukhus märker man av att det efter bränderna finns färre djur i området.

Annons
Annons
Annons