Annons
X
Annons
X

Australien rädda för kinesiska it-attacker

Oron för kinesiska it-attacker och spionage ställer till problem för Huawei, Ericssons stora kinesiska konkurrent. I Australien har regeringen gjort klart att Huawei inte får vara med och leverera utrustning när landet bygger ut sitt landsomfattande fibernät som snabbt ska ge bredband till de flesta av landets invånare.

Kinesiska Huawei, världens näst största leverantör av mobilsystem efter Ericsson, och en verklig snabbväxare på flera områden inom telekom- och it-industrin, har gått på en rejäl mina i Australien. Den australiensiska regeringen har gjort klart att bolaget inte får vara med när man ska bestämma sig för leverantör till nästa stora del av Australiens landsomfattande fibernät.

Enligt planerna ska Australien under åtta år bygga upp ett snabbt bredbandsnät som ger en uppkoppling på minst 100 Mbit/s och når 90 procent av alla hushåll. Det är en ambitiös plan och kostnaden beräknas också bli därefter, någonstans upp emot 300 miljarder kronor.

Det första kontraktet gick redan 2010 till fransk-amerikanska Alcatel-Lucent och nu ville Huawei vara med när nästa stora del ska igång. Men enligt uppgifter i australiska medier ska myndigheterna redan tidigare ha gjort klart för Huawei att bolaget inte är önskvärt.

Annons
X

I veckan betonade även regeringen att Huawei inte kan komma ifråga. Premiärministern Julia Gillard slog fast att det nya nätet är ett nationellt viktigt projekt och regeringen har för avsikt att fatta de beslut som krävs för att göra nätet säkert.

Bakom beslutet ligger en stor oro för cyberspionage och it-attacker från Kina. Oron har tagit fart efter tidigare incidenter där bland andra sök- och annonsföretaget Google och flera energiföretag utsatts för omfattande angrepp.

Det finns också uppgifter om att Julia Gillard och flera andra ministrar i regeringen under förra året utsatts för it-spionage från Kina. Oklarheterna är i vanlig ordning många.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Risken, som de australiska myndigheterna verkar se det, är att kinesiska it-attacker kan underlättas om det nya viktiga bredbandsnätet delvis byggs av ett kinesiskt företag. Bland annat finns en oro för att bolaget skapar bakdörrar i systemet som kan användas för attacker.

  I Australiens fall förstärks oron av att kineserna ökar sina satsningar på militären och överlag stärker sin ställning i Asien/Oceanien. Kina är också en viktig handelspartner för Australien och ett annat hot som påtalats är en ökad risk för att australiensiska företag riskerar it-attacker för att komma över deras företagshemligheter.

  Oron i Australien påminner mycket om de stämningar som finns i USA. Amerikanska myndigheter har tidigare också stoppat Huaweis planerade köp av nätverksföretagen 3Com och 3Leaf. Huawei misstänkliggörs också för att bolaget grundats av en militär från Folkets befrielsearmé och för oklara kopplingar till de kinesiska myndigheterna.

  Ett av den amerikanska kongressens utskott har även sagt att de ska granska om de kinesiska bolagens försäljning av telekomutrustning på något sätt underlättar för kinesiska hackare eller myndigheter att genomföra cyberspionage och cyberattacker mot amerikanska anläggningar. Australien och USA inledde nyligen också ett omfattande militärt samarbete kring it-säkerhet och it-krigföring.

  Huawei tillbakavisar alla anklagelser och kontrar med att bolaget lyckats vinna förtroende från rader av stora teleoperatörer som alltid är mycket måna om säkerheten. I en skriftlig kommentar säger Jeremy Mitchell, ansvarig för myndighetskontakter på Huawei i Australien, att bolaget förstås är besviket över beslutet.

  Han säger också att Huawei ska försöka visa att man kan ge garantier för att nätet blir säkert och bolaget hoppas fortfarande få vara med i utbyggnaden.

  Han påtalar även att Huawei är med och bygger liknande nät i Storbritannien, Nya Zeeland, Singapore, Malaysia med flera länder.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X