Australien går till val i oktober

Australiens konservative premiärminister John Howard har utlyst allmänna val till den 9 oktober. Tidpunkten förvånade eftersom Howards konservativa parti för närvarande ligger en bra bit efter Labor-oppositionen i opinionsmätningarna.

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Irak-kriget väntas bli den viktigaste frågan under valkampanjen. Howards regering är en av USA:s trognaste bundsförvanter i kriget i Irak. Det starka stödet till Bush-regeringen har gjort att Howard, 65, tvingats se sin regerings popularitet dala betydligt. Trycket på den att ta hem de 850 australiska soldaterna från krigsskådeplatsen har varit stort, särskilt efter det att en annan stark USA-allierad, Spanien, tog hem trupperna efter Madrid-attentaten i mars i år. Trots det är Howards stöd till Irak-kriget orubbat.

Australierna kan just nu njuta av att ha en av världens starkaste ekonomier och flertalet av dem kan vittna om märkbart bättre levnadsstandard. Detta borde ha gett den sittande regeringen ett utmärkt läge för att behålla makten en fjärde mandatperiod. Men Labor-oppositionens ledare, Mark Latham, 43, har skjutit in sig på att mobilisera det folkliga motståndet mot Irak-kriget. Han har, liksom den dåvarande spanska oppositionen gjorde inför det spanska valet några dagar efter Madrid-dåden, lovat att ta hem soldaterna från Irak om de vinner valet. Det valet ledde till regimskifte efter åtta år med de spanska konservativa vid makten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons