Austinfestival chans för artister

South By Southwest i Austin, Texas, är musikvärldens motsvarighet till inflytelserika Sundance Film Festival. Varje mars vallfärdar tusentals artister från hela världen till den texanska huvudstaden med hopp om att slå igenom på den amerikanska musikmarknaden. Årets svenska medverkande är en eklektisk skara.

Under strecket
Publicerad
Steso Songs (Karolina Stenström).

Steso Songs (Karolina Stenström).

Foto: EMMA SVENSSON/ROCKFOTO
Annons

Även om det främst är South By Southwest, förkortat SXSW, som gett Austin smeknamnet Live music capital of the world, är collegestaden ett mecka för livemusik året runt. Som en progressiv och kulturellt prunkande ö i en konservativ delstat, drar den konstant till sig musiker som håller scenen vid liv. Idag har staden flest konsertlokaler per capita i USA.

När SXSW startades 1987 hade Austin sedan länge varit känt som en intressant men geografiskt isolerad musikstad, en isolering man ville bryta. Bilden av den alternativa metropolen mitt i cowboydammet gick utmärkt att sälja till musikindustrin. 1994 utökade man med avdelningar för film och interaktiva medier, men musiken har fortsatt vara navet. Att evenemanget är så tydligt präglat av affärsmässighet är på gott och ont, anser många.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons