Annons
X
Annons
X

Austin är hett – och coolt

Liksom många amerikanska städer är Austin utspridd. Och det är ofta i särskilda stadsdelar och inte i centrum av staden som det mest intressanta händer. Hyr bil – eller cykel – och utforska Texas huvudstad.

Foto: ANDERS BERGERSEN

Torsdag – Tatuerade hipsters i handsydda boots

Second hand I Austin är vintage, cowboyboots och tatueringar poppis. Bästa stället för inköp är SoCo, South Congress Avenue. Ha coola Austin Motel, med sin något ekivoka neonskylt, som utgångspunkt och flanera långsamt upp längs högra sidan av SoCo. Spana in alla tatuerade hipsters med musikerambitioner, hoppa in på Heritage Boot (1200 South Congress ave) och skaffa ett par ordentliga handsydda cowboyboots. Är du det allra minsta intresserad av vintagekläder och gamla möbler så är du på rätt gata. Titta in på till exempel Prototype vintage eller Feathers (hörnet South Congress ave/Milton str). Stanna till på Stag (1423 South Congress ave) för amerikanskt herrmode och Lucy in disguise with diamonds för galna kläder och prylar.

Välkryddat Dags för lunch Texasvis. Magnolia café (1920 South Congress ave) är en klassiker, med fajitas, tacos och burgare. Är du intresserad av mer modern mat så pröva Snack Bar (1224 South Congress ave) med bra urval av vegetariskt. Eller ta bara en iskaffe och en sandwich på hippa Jo’s (1300 South Congress ave). Men enklast och ofta väldigt bra är matvagnarna som står uppställda lite överallt i Austin.
En after shopping-margarita väntar på Gueros (1412 South Congress ave). Shoppingen kan annars lätt fortsätta på alla de små butikerna i Austins hippaste område tills det är dags för middag. Lite längre upp, i korsningen College avenue, ligger Lucy’s fried chicken (2218 College ave), det perfekta middagsstället för trötta fötter. Prova gärna Oyster diablo – grillade chiliheta ostron med friterad kycklinglever och friterad kyckling.

Livemusik Avsluta på Continental club (1315 South Congress ave), där det alltid är ett band som spelar. Det här legendariska Austinhaket har även en mindre bar och scen runt hörnet en trappa upp. Även den är värd ett besök.

Annons
X

Fredag – Svalkande utflykt på floden

Paddling Den mäktiga Coloradofloden flyter långsamt genom staden och skänker svalka och grönska. Hyr en kanot eller kajak på Zilker Park boat rentals (2100 Barton Springs rd, zilkerboats.com). Djurlivet är överraskande intensivt, med mängder av sköldpaddor och färggranna fåglar. Köp gärna med en picknick från fantastiska matkedjan Whole foods (525 North Lamar blvd), gör ett strandhugg och njut av maten och värmen.

Fladdermöss Ta sedan en tur in på USA:s skönaste friluftskedja Rei för att komplettera fritidsutrustningen. Den kan kanske komma till användning på kvällen, då fladdermus-safari står på schemat. Vid skymningen samlas hundratals människor på Congress avenue bridge för att se Nordamerikas största urbana fladdermuskoloni ge sig ut på jakt efter middagsmat. Det är en fantastisk syn när närapå 1,5 miljoner fladdermöss flyger iväg samtidigt. Orkar du inte vänta på bron så var ute i tid och parkera dig på TGI Friday’s terrass i Radisson Hotel (111 Cesar Chavez str).

Lördag – Skön behandling på spa

Frukost Ät en amerikansk frukost på Bouldin Creek café (1900 South 1 st str, bouldincreek.com). Hyr bil och åk på upptäcktsfärd i ”The Hill Country”, och passa på att besöka Lake Austin spa resort (1705 South Quinlan Park rd) för en skön behandling.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lunch Tråckla dig ner till Ski Shores (2905 Pearce rd, se köranvisningar på skishoresaustin.com) vid Coloradofloden och luncha på den retrorestaurangen vid vattnet.

  Night cap Kryssa tillbaka till down town lagom till happy hour i baren på ärorika Driskill Hotel (604 Brazos str) klockan 17–19. Om du alls orkar äta mer denna dag så kanske det blir något lättare. Testa Piranha Killer Sushi (207 San Jacinto) och avrunda med en night cap på närbelägna, men lite svårfunna, Icenhauer (3 Rainey str) eller någon av de andra barerna i grannskapet.

  Söndag – Shopping och Texaskryddat

  Museum Besök AMOA, Austin Museum Of Art (3809 West 35th str. www.amoa.org). Museet ligger i en vacker gammal villa belägen i en park i norra Austin.
  Här finns tid för lite shopping. Titta in på till exempel By George (524 North Lamar), Kick Pleat (918 West 12th str) eller varför inte lite hippie chic-bonanza på Anthropologie (601 North Lamar blvd), bredvid REI.

  Barmusik Sista middagen för denna gång i Austin blir äkta Texas Barbeque på Lamberts (401 W 2nd str). Har du tid kan du sedan gå en trappa upp till livescenen (spellista på fancybarbecue.com) och ta adjö av staden.

  Missa inte

  Matvagnarna som står uppställda lite här och var i Austin serverar läcker prisvärd mat. Bra tips är South Congress avenue, men framför allt Torchy’s tacos på 1311 South 1st street. De tacos som serveras ur Torchy’s trailer har ingenting gemensamt med de vanliga ostdränkta otäcka sakerna. Dessa bjuder ren och skär matglädje.

  Jonas Larsson

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 1 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 2 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 3 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 4 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 5 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 6 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 7 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 8 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 9 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 10 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 11 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 12 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 13 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 14 av 15
  Foto: ANDERS BERGERSEN Bild 15 av 15
  Annons
  X
  Annons
  X