Annons

Birgitta Holm:Austens oavslutade verk var en kolonial historia

Scen ur ”Sanditon”, tv-serien som bygger på Jane Austens ofullbordade roman med samma namn.
Scen ur ”Sanditon”, tv-serien som bygger på Jane Austens ofullbordade roman med samma namn. Foto: TT

Den ekonomiska miljö och de figurer som skildras i Jane Austens sista roman får verket att framstå som en föregångare till klassiker som ”Jane Eyre” och ”Sargassohavet”. I den aktuella tv-serien ”Sanditon” vidareutvecklas Austens oavslutade historia om den lilla fiskebyn i Sussex.

Under strecket
Publicerad

Jag blev djupt fascinerad av den nyss avslutade tv-serien ”Sanditon” (ligger kvar på SVT Play till 6 september). Och det av flera skäl. Serien bygger på den sista roman som Jane Austen skrev och aldrig hann fullborda. Det är en vidgad Austenvärld vi möter. Normalt rör sig böckerna i den mycket speciella engelska miljö som utgörs av the landed gentry, en typ av storgodsägare som tack vare Storbrittanniens höga statsskuld kunde uppnå svindlande förmögenheter vid den här tiden bara genom att låna ut pengar. Räntorna på statsobligationer i kombination med jordräntorna ledde enligt statistikern Thomas Piketty till privatförmögenheter av sällan skådat slag.

I ”Sanditon” befinner vi oss i en mer dynamisk ekonomisk miljö. Texten både påbörjades och avslutades kring 1817, året då Jane Austen dog. Titeln syftar på en ort i Sussex, en fiskeby som håller på att omstöpas till en kurbadort. Havsbadorter började bli fashionabla, enligt traktens befolkning växte de som svampar ur jorden och hotade att driva upp priserna på deras förnödenheter. ”Hur kan ens hälften av dem bli fyllda! Var hittar man folk med tid och pengar för att fara dit!” utropas det i romanen. Samtidigt fanns, som framgår även av serien, ännu en djup skepsis mot den medicinska nyttan av havsluft och saltvatten. 

Annons
Annons
Annons