Annons

”Aurora har haft tydlig effekt på vår militära förmåga”

Regeringens linje är att steg för steg stärka det nationella försvaret genom breda överenskommelser. Aurora blir ett viktigt underlag i detta långsiktiga arbete, skriver Peter Hultqvist (S).

Under strecket
Publicerad

Utvärderingen av Aurora blir nu oerhört viktig. Den kommer att ge ett mycket bra under­lag när det gäller att bedöma styrkor och svagheter i svensk försvarsmakt, skriver försvarsminister Peter Hultqvist.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TTBild 2 av 2

Den första försvarsmaktsövningen och den största nationella övningen på mer än 20 år – Aurora – är nu avslutad. Till skillnad från ­andra försvarsgrensvisa övningar så övades nu den samlade förmågan i svensk försvarsmakt genom deltagande från alla ­delar av Försvarsmakten. Redan nu kan vi konstatera att Aurora uppfattats som en tydlig svensk säkerhetspolitisk signal om att Sverige bidrar till stabiliteten i vår del av Europa, att övningen haft en tydlig effekt på svensk militär förmåga och att Sverige menar allvar med att förbereda för att ge och ta emot hjälp av andra länder i en krissituation.

Dessutom innebar Aurora en mycket tydlig markering om att Sverige nu fokuserar på ökad förmåga i det nationella försvaret. Denna positions­förflyttning av försvarspolitiken är nu med önskvärd tydlighet manifesterad.

Annons
Annons
Annons