Hela denna artikel är en annons

Auktionen lockar intresse från hela världen

Snart startar en av årets mest efterlängtade auktioner i Sverige, den lockar även intresse från hela världen. Pierre Olbers Saint Belllies är intendent på Stockholm Auktionsverk där auktionen hålls.

– Det är mycket väldigt bra konst som vi fått in. När kvaliteten är hög växer också intresset internationellt, menar han.

Uppdaterad
Publicerad
633 Pont Neuf Wrapped av Christo. Christos konstnärskap karaktäriseras av exceptionell monumentalitet med de platsspecifika installationerna av inslagna byggnader, broar och hela öar.
633 Pont Neuf Wrapped av Christo. Christos konstnärskap karaktäriseras av exceptionell monumentalitet med de platsspecifika installationerna av inslagna byggnader, broar och hela öar.

På auktionen Moderna på Stockholms Auktionsverk går konst, design och konsthantverk från 1900-talet under klubban. Under de senaste åren har en starkt växande internationell publik fått upp ögonen för Moderna. Bland annat såldes Sigrid Hjerténs målning ”Hamnbild” från 1914 för 7,6 miljoner kronor för några år sedan.

– En av de mer spännande verken som finns med i år är ”Kusken” av Nils Dardel. Det är första gången den är ute på försäljning och den har funnits i samma familj sedan den målades, säger Pierre Olbers.

Dardel var en konstnär som vandrade sin egen väg. I hans målning ”Kusken” kan man urskilja Dardels frus yngre syster ridandes på en häst i full galopp. Eftersom Dardel konsekvent undvek att svara på frågor kring innebörden i de gåtfulla kompositionerna i hans målningar kan man inte göra något annat än att gissa sig fram till innebörden.

– Målningen är verkligen en raritet som sticker ut och väcker uppmärksamhet, menar Pierre Olbers.

Flera verk av svenska konstnären Isaac Grünewald kommer att säljas på auktionen. Den mest uppmärksammande är ”Sommarutsikt från Saltsjöbaden” som målades runt 1942. Från en vackert belägen klippa vid hans villa Saltsjöklack i Saltsjöbaden utanför Stockholm fick han inspiration till ”Sommarutsikt från Saltsjöbaden” men även andra verk från slutet av 1930-talet och 1940-talets början.

Här har Pierre Olbers, intendent på Stockholm Auktionsverk, samlat höjdpunkterna under Moderna som hålls 19-20 april:

453.GÖSTA ADRIAN-NILSSON

Farväl till Maimuna (Sjömansvisa)

Utförd på 1920-talet

Farväl till Maimuna - en kraftfull komposition som suger våra ögon till sig. En målning som andas exotism. Som förenar nya världar. Som förmedlar själva essensen av ett särpräglat, initierat och experimenterande konstnärskaps stora kvaliteter. Dess dramatiska innebörd - visad såväl genom valet av motiv som genom bildens dynamiska kompositionsuppbyggnad och kontrasterande kulörval. En klassisk sjömansvisas förvandling till en samtidens avantgardistisk pionjär.

563.NILS DARDEL

Kusken

Utförd 1922

Många av hans "Drömmar och fantasier" tillkom under 1920-talets första år. I auktionens färgsprakande och drömska akvarell med den fallande kusken kan man urskilja Ekerös spetsiga kyrktorn och, på sin häst Castor, Thora Dardels yngre syster Linde ridande i full galopp skjutande på en jagande tjur. Vad betyder denna egendomliga och lätt komiska dröm? Dardel själv roade sig ibland med rent befängda utläggningar om sina gåtfulla kompositioner. Fanns det en innebörd i dem så förblev de hans egen hemlighet. Konstnären undvek konsekvent att svara på direkta frågor om vad hans målningar betyder och många gånger är de svar han gav minst lika gäckande som målningarna i sig.

417.ISAAC GRÜNEWALD

Sommarutsikt från Saltsjöbaden

Utförd omkring 1942

När Isaac Grünewald, efter skilsmässan från Sigrid Hjérten, gifte om sig med sin tidigare elev Märta Grundell 1937 bestämde paret sig för att bosätta sig i en villa ute i Saltsjöbaden. Villan var vackert belägen på en klippa nära vattnet och här fanns rikligt med plats för konst på väggarna. Saltsjöklack skulle bli ett magnifikt konstnärshem. Det var en harmonisk konstnär som tillsammans med sin nya hustru bosatte sig på landet, karriären stod i full blom och efter ett par år föddes sonen Björn.

633.CHRISTO

USA, född 1935

Pont Neuf Wrapped (Project for Paris)

(Diptyk). Utförd 1982. Collage, pastell, kol, blyerts, tryck, tyg och tråd monterade i plexiglas. Christos konstnärskap karaktäriseras av exceptionell monumentalitet med de platsspecifika installationerna av inslagna byggnader, broar och hela öar. Meningen med installationerna är att ge en förhöjd konstnärlig upplevelse kring sådant som normalt inte betraktas som konst.

597.ALEXANDER CALDER

Geometrie

Utförd 1964

En stor del av Calders rika konstnärskap genererades genom ett kontinuerligt tecknande och målande och det är kanske här man hittar den mest centrala delen av hans konstnärskap. För det var genom dessa som han utforskade form, färg och komposition. Det var också här hans viktigaste idéer föddes i ett kraftfullt och omedelbart flöde som innehåller all den rörelseenergi i formspråket som är så betecknande för Calder.

639.MARCEL DUCHAMP

Self-Portrait in Profile

Utförd 1963

Marcel déchiravit - "Marcel rev detta snabbt"- stod det som inskription på den första varianten av detta verk, som gjordes för deluxeutgåvan av Robert Lebel's Sur Marcel Duchamp, 1957. Duchamp rev 137 självporträtt for hand, ett för varje exemplar av boken. Detta har blivit ett av Duchamps mest kända verk från hans senare period och har getts ut i flera varianter.

633 Pont Neuf Wrapped av Christo. Christos konstnärskap karaktäriseras av exceptionell monumentalitet med de platsspecifika installationerna av inslagna byggnader, broar och hela öar.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons