Annons
X
Annons
X

”August” eller ”Ågust”?

Allt sedan Ingmar Bergman sade sig ha mött en förbannad August Strindberg i en dröm har diskussionen rasat: Hur ska man uttala författarens namn?
När Augustpriset ska delas ut vaknar diftongdebatten till liv.

DELADE MENINGAR EFTER BERGMANS DRÖM

Det var i en intervju med SVT 2003 som regissören Ingmar Bergman berättade om en dröm han haft. I den tog han och August Strindberg en promenad på Karlavägen och då ska författaren ha varit tydlig. Om någon uttalar hans förnamn med diftong – som ”augusti” – blir han förbannad.

Med det i åtanke rättade Bergman bestämt SVT:s journalist: ”Ågust”. Och diskussionen var i gång.

– Vill man vara personlig, och som Bergman respektera Strindbergs vilja, så kallar man honom ”Ågust”, säger Anita Persson, som föreläser och anordnar stadsvandringar i Strindbergs fotspår.

Annons
X

Hon menar att det framgår i brev och berättelser från författarens omgivning att han vill uttalas med ”å”. Hon följer sitt eget råd:

– Man får ta egen ställning, men jag har umgåtts med Strindberg så länge nu att jag kan vara lite personlig. Jag säger ”Ågust”.

Katarina Ek-Nilsson är ordförande i Strindbergssällskapet och är inte lika övertygad. Hon säger ”August”.

– Det är en av de mest seglivade myterna att han själv föredrog något annat och en fråga som alltid dyker upp. Det var säkert många på hans tid som uttalade det franskt, men hur han själv gjorde vet vi inte, säger hon, och menar att forskare sagt att inga belägg för något uttal finns.

”Å”-förespråkare påtalar ofta att det var ett tidsenligt uttal när Strindberg levde och att han spenderade mycket tid i Frankrike.

– Det var nog inte speciellt ovanligt att uttala det ”Ågust” när man var stadsbarn. Då hade man dessutom fransk påverkan från 1700-talet kvar, säger Anita Persson.

Det finns inga officiella riktlinjer från de organiserade entusiasterna. Katarina Ek-Nilsson har sin uppfattning klar, men lämnar det öppet.

– Mig veterligen har Strindberg själv inte uttalat sig. Man kan säga ”Ågust” om man tycker att det känns bra, men för mig låter det tillgjort. Bergman har nog belyst den här frågan lite för mycket.

En av de bästa källorna – Strindbergs yngsta dotter Anne-Marie – fick frågan i en intervju med Sveriges Radio 1972. Hon var tio år gammal när fadern dog 1912 och fick tänka efter innan hon svarade:

– Jag kallade honom bara för pappa.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X