X
Annons
X
Fördjupning

Audi sätter ny nivå – Volvo måste passa sig

Något stämmer inte med nya Audi A8. Den är fullproppad med självkörande teknik i framkant och är en underbar bil. Men trots allt prat om självkörande på nivå 3 måste man köpa en ny bil när det blir tillåtet. Och vill du ha den som laddhybrid får du vänta till i höst. Som ren elbil går den inte att köpa alls.

Audi A8 är som ett skyltfönster med det bästa som hela branschen kan förmå just nu – men man kan inte välja bilen som laddhybrid och framförallt inte som elbil. Foto: Jonas Fröberg
Läs mer om SvD:s biltester

Insikten sjunker in som en smörkniv i margarin. Det är 2018. Testbilen står på gårdsplanen i den lilla byn Indor i Dalarna dit långtestet tagit oss. Dieselmotorn tickar av värme efter 40 mils körning. Jag har nog aldrig långkört så bekvämt, tyst och avspänt – med en luftfjädring som fick bilen att flyta ovanför dalavägarnas tjälskador.

Allt är nytt i fjärde generationen av bilen som Angela Merkel och Stefan Löfven älskar att nöta baksätena i: den självkörande tekniken och det uppkopplade har dragits till sin yttersta spets. Och på ett sätt är detta en av världens bästa bilar. Ändå skaver en insikt.

Audi A8 är som ett skyltfönster med det bästa som hela branschen kan förmå just nu – men man kan inte välja bilen som laddhybrid och framförallt inte som elbil.

Foto: Jonas Fröberg Bild 1 av 12

Audis nya A8 går än så länge bara att få med bensin- eller dieselmotor.

Foto: Jonas Fröberg Bild 2 av 12
Foto: Jonas Fröberg Bild 3 av 12

A8 hade varit världens bästa bil – för ett par år sedan.

Foto: Jonas Fröberg Bild 4 av 12
Bild 5 av 12
Foto: Jonas Fröberg Bild 6 av 12
Foto: Jonas Fröberg Bild 7 av 12
Foto: Jonas Fröberg Bild 8 av 12

Audi A8 kan briljera med laserskanner, avancerad filhållningsassistent och en ny korsningsassistent, bland mycket annat.

Foto: Jonas Fröberg Bild 9 av 12
Foto: Jonas Fröberg Bild 10 av 12
Foto: Daimler AG - Global Communications Mercedes-Benz Cars / MediaPortal Daimler AG Bild 11 av 12
Foto: BMW Bild 12 av 12
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X