Attentatet gör de mäktiga vanmäktiga

Självmordsattentat, som tisdagens i Bagdad, träffar oss mitt i veka livet, även om vi sitter på tryggt avstånd från Irak. Inga hot och konventionella maktmedel biter på självmordsbombare - inte ens dödsstraff. De sätter sin sak högre än sina egna liv.

Under strecket
Publicerad
Annons

Perspektiv | Självmordsbombare

Men varför göra FN, världsorganisationen med ansvar för global fred och säkerhet, till mål för terrorhandlingar? I ett skede när ingen organisation har tagit på sig dådet i Bagdad famlar världen efter förklaringar.
Effekten av bomben i Bagdad är dock tydlig: den blottar de mäktigas vanmakt. Främst av de vanmäktiga är USA och Storbritannien. Som ockupationsmakter har de folkrättslig skyldighet att svara för människors väl och ve i Irak, inklusive FN:s medarbetare.
Men mot den ensamme, iskalle förare som körde sin cementblandare lastad med sprängmedel rakt in i den del av FN-byggnaden där Iraksändebudet Sergio Vieira de Mello satt, var supermakten USA, med dess 140 000 soldater i Irak, maktlös.
President Bush står än en gång med byxorna nere. På så vis påminner attentatet mot FN-byggnaden i Bagdad om den 11 september 2001.

Annons
Annons
Annons