Attentat mot restaurang i Bagdad

Under strecket
Publicerad
Annons

Bagdad Minst 23 människor dödades och 36 skadades av en självmordsbomb i ett av de mest välbevakade områdena i Bagdad i går, uppger irakisk polis.
På Tigris västra strand i Bagdad tog en man sig till fots förbi flera säkerhetskontroller och detonerade en bomb på en kebabrestaurang inte så långt från parlamentet som satt i möte. Terrornätverket al-Qaida tog senare, via en internetsida, på sig skulden för bombdådet som kostade 23 människoliv varav sju polismäns.
Restaurangen ligger just intill den så kallade gröna zonen där Saddam Hussein tidigare hade sitt huvudpalats i Irak. Numera är området bland annat till för regering och parlament, militära sjukhus, presskonferenser och USA:s och Storbritanniens ambassader. Nästan varje natt beskjuts zonen av granater som sällan träffar givna mål.
I december, efter en mängd självmordsattentat, skärptes säkerheten på de vägar som leder in till området.
Bombaren slog till vid lunchtid på en gata med flera poliskontroller, några hundra meter från zonens
huvudingång. al-Qaidas organisation för heligt krig skrev i ett uttalande på internet att en av dess självmordsbombare med ett explosivt bälte om midjan tog sig in på restaurangen där ”bara militärer, polismän, spioner och uppgiftslämnare” är kunder. ”Vår broder detonerade och Gud förstörde dem”, stod det på hemsidan.
Attacken genomfördes dagen efter det att amerikanska och irakiska generaler tillkännagett framgångar i en månadslång offensiv, kallad Operation blixt, mot bombfabriker och sunnitiska rebeller i Bagdad. tt-reuters

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons