Attacker med förarlösa plan ökar

15-årige Sadaullah skulle servera sina manliga släktingar den första middagen efter fastan när Hellfiremissilen träffade farfaderns hus. Sadaullah vaknade på sjukhus, men fyra släktingar var döda. En attack från förarlösa plan hade återigendödat civila pakistanier – ett brott mot folkrätten hävdar många.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En kista med pakistanier som uppges ha dödats i en attack med ett amerikansk förarlöst plan i Mir Ali, nära gränsen till Afghanistan, visades upp i staden Bannu i december förra året.

Foto: IJAZ MUHAMMAD/AP
Annons

För den amerikanska armén har krigföringen med förarlösa plan, så kallade drönare, blivit alltmer populär. I Pakistan utfördes 2007 fyra attacker, två år senare 53 och i fjol hela 118. Amerikanska generaler pratar med stolthet om hur många ledare inom terrororganisationen al-Qaida som har dödats – men vill inte svara på hur många civila som drabbats.

En nyligen publicerad brittisk studie, utförd av centret för undersökande journalistik, visade att sedan USA började använda drönare 2004 har mellan 2292 och 2863 människor dödats och bland dessa är minst 385 civila, däribland 168 barn.

Annons
Annons
Annons