Annons
X
Annons
X

Attacken kom från oväntad politisk mijö

Norska säkerhetspolisen, PST, har haft dålig koll på extremister med antimuslimska åsikter. Istället har fokus legat på islamister. Nu ska prioriteringarna utvärderas.

[object Object]
Huvudkontoret för Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen, Oslo. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX NORWAY

Det finns väsentliga skillnader mellan Norges klassiska högerextrema grupper och Anders Behring Breivik, menar PST. Han tar avstånd från nazism och antisemitism och uttalar sig negativt om högerextrema. I stället passar hans åsikter bättre in i antimuslimska miljöer. De har PST haft dålig koll på.

– De har haft starka åsikter, men de har inte hotat med våld. Därför har vi inte haft någon grund till att följa dem och inte någon rätt att till exempel registrera dem i datasystem. Det handlar om åsiktsfrihet, säger Martin Bernsen, informationschef på PST.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Några antimuslimska grupper har dykt upp i Norge de senaste åren, enligt PST, men rekryteringen till dem har varit liten. I stället är det framför allt på internet som de antimuslimska åsikterna frodas. Mycket av det som finns där är okänt för säkerhetspolisen.

  Annons
  X

  – På internet generellt är det enormt mycket information. Det kan vara grupper som läggs upp på Facebook och som kommer och försvinner. Det finns ingen myndighet eller säkerhetstjänst som kan ha full koll på det. Det är varken möjligt eller önskvärt. Vi är beroende av tips från allmänheten, som pekar på var dessa yttringar eventuellt finns, säger Martin Bernsen.

  De senaste tio åren har PST framför allt intresserat sig för extrema islamister.

  – Det är där fokus har legat i Europa i förhållande till terror, säger Martin Bernsen.

  Han vill inte svara på om PST kommer att öka sin bevakning av antimuslimska extremister, men säkerhetspolisen kommer att utvärdera sina prioriteringar.

  – Jag kan inte gå in på detaljer om hur vi arbetar. Men det blir en noggrann genomgång kring om vi borde ha följt dessa miljöer och sidor mer än vad vi har gjort, säger Martin Bernsen.

  Den senaste veckan har PST gått igenom inlägg som Anders Behring Breivik har skrivit i forum på internet.

  – Så långt vi känner till har han inte publicerat något som gjort att vi skulle ha följt honom. Han har varit försiktig. De tanker och planer han har haft har man inte kunnat läsa sig till på internet förrän han publicerade manifestet, säger Martin Bernsen.

  Med anledning av terrorattentaten släppte PST en uppdaterad hotbildsrapport i går. Enligt den finns det inget ökat hot från extremister. I rapporten skriver PST också att det är sannolikt att Behring Breivik genomförde dåden ensam. Man har bland annat undersökt Behring Breiviks påstående om att det finns två celler i hans organisation.

  – Vi kan inte garantera att de inte finns, men vi har inte funnit något som styrker det. Då har vi inte heller någon anledning att ändra bedömningen av hotbilden dramatiskt. säger Martin Bernsen.

  PST skriver också att ytterst få personer i Norge är kapabla att genomföra liknande terrordåd. Men det finns ändå en risk för att personer ska inspireras till att begå våldshandlingar.

  – Vi är medvetna om att det kan ske. Jag kan inte säga konkret hur vi arbetar med det, säger Martin Bernsen.

  Annons
  Annons
  X

  Huvudkontoret för Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen, Oslo.

  Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX NORWAY Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X