Annons
X
Annons
X

Motstridigt om skolattack i Pakistan

Flera personer har dödats sedan beväpnade män slagit till mot ett universitet i nordvästra Pakistan. En talibanbefälhavare sade att extremiströrelsen ligger bakom attacken, en uppgift som sedan tillbakavisats.

Av TT
(uppdaterad)

De fyra attentatsmännen tog skydd av den tjocka dimman som låg över Bacha Khan-universitetet i Charsadda i nordvästra Pakistan på onsdagsmorgonen. Männen öppnade eld mot studenter, lärare och personal – tre timmar senare räknades dödsoffren till minst 21 människor efter att säkerhetsstyrkor gått till motanfall och dödat angriparna, rapporterar flera nyhetsbyråer.

En av studenterna säger till den pakistanska tidningen Express Tribune att männen tog sig in genom en sidoentré i närheten av studenthemmen och öppnade eld urskiljningslöst. Andra studenter hyllar en av lärarna som försökte avvärja attacken med hjälp av en pistol, men som träffades av attentatsmännens kulor efter en kort eldstrid.

– De flesta studenter och personal befann sig i klassrummen när skottlossningen inleddes, sade engelskläraren Shabir Khan till nyhetsbyrån Reuters.

Annons
X

Foto: Mohammad Sajjad / AP

Merparten av dem som dödades bodde på ett studenthem inne på universitetsområdet. Tv-bilder visar hur många av offren har skjutits i huvudet.

En befälhavare inom den pakistanska talibanrörelsen TTP sade i en intervju med nyhetsbyrån AFP att de tar på sig dådet. Men kort därefter uppgav rörelsens officielle talesperson Muhammad Khorasani att TTP inte ligger bakom attacken, som han beskriver som "oislamisk".

"Vi betraktar ungdomarna som studerar vid icke-militära institutioner som byggare av vårt framtida land och vi ser deras säkerhet och skydd som vårt ansvar", skriver Khorasani i ett uttalande, som Reuters hänvisar till.

Premiärminister Nawaz Sharif säger i ett uttalande att han är "djupt sorgsen över den tragiska terrorattacken mot Bacha Khan-universitetet", och att de skyldiga "varken har tro eller religion", enligt CNN.

Ann Wilkens, Sveriges tidigare ambassadör i Pakistan, säger att den här typen av dåd inte hör till vanligheterna, trots talibanattacken mot en skola i Peshawar 2014, då omkring 150 människor dödades, de flesta av dem barn.

– De vanliga målen är poliser, olika symboler för staten. Sedan finns det många sekteristiska attacker mot olika religiösa institutioner, säger Ann Wilkens till TT.

Foto: SvD Grafik

Annons
Annons
X
Foto: Mohammad Sajjad / AP Bild 1 av 2
Foto: SvD Grafik Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X