Annons

Tegnell: Relativt långsam utveckling

Det senaste dygnet har ytterligare åtta personer dött i covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.
Det senaste dygnet har ytterligare åtta personer dött i covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åtta nya dödsfall har registrerats i hela Sverige i den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten mellan lördag och söndag. Dessutom konstaterade 250 nya fall av coronasmitta. Vården i Stockholm är pressad, men har inte nått ”taket” än.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Foto: Tomas Oneborg

Antalet dödsfall i Sverige i corona är 110, enligt söndagens uppdatering av Folkhälsomyndighetens statistik. Drygt 60 procent av de avlidna är män, 67 stycken, och 43 är kvinnor.

Det totala antalet konstaterade fall är nu uppe i 3 700, jämfört med 3 447 på lördagen. Antal personer som har fått intensivvård har ökat med 16 till 255.

– Dagens uppdatering visar fortsatt samma situation som igår, med ganska konstant antal nya fall de senaste dagarna varav ungefär hälften av dem från Stockholm, säger statsepidemiologen Anders Tegnell i en skriftlig kommentar till söndagens statistik.

Det samma gäller antalet vårdade på intensivvårdsavdelningar (IVA). Antalet fall bland de äldre som ökade förra veckan har de senaste dagarna stabiliserats, och dödsfallen utvecklas på samma sätt.

– Sammanfattningsvis en fortsatt allvarlig situation men utvecklingen sker fortsatt relativt långsamt, säger Tegnell.

Den ökning i antalet smittade äldre som man såg för några dagar sedan har stabiliserats, enligt statsepidemiologen, som också säger att antalet nya intensivvårdsfall per dag närmast minskat de senaste dagarna.

Annons
Annons

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt. För det här ser så väldigt annorlunda ut än vad det sett ut i många av de länderna som råkat riktigt illa ut, säger Tegnell till TT.

Statistiken visar fortfarande att ingen person under 50 års ålder har avlidit i covid-19, sjukdomen som det nya coronaviruset orsakar. I fredags dog dock en man i 30-årsåldern i Region Jönköping. Han hade en underliggande sjukdom som försvårade behandlingen för covid-19 påtagligt, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, till SvD.

– Hans anhöriga är underrättade.

Det finns enligt Folkhälsomyndigheten en viss eftersläpning i rapporteringen av dödsfall, vilket förklarar varför de uppgifter om dödsfall för yngre personer som rapporterats ännu inte syns i myndighetens statistik.

Två äldre, multisjuka personer avled även i Region Jönköping under helgen. Antalet coronasjuka som behöver vård i regionen ökar. Just nu vårdas 24 personer för covid-19, varav sju får intensivvård.

– Hittills hanterar vi ökningstakten och försöker snabbt bygga ut vården, eftersom vi befarar en snabb ökning framöver, säger Bojestig.

Antalet konstaterade sjukdomsfall är ganska jämnt fördelade mellan män och kvinnor, 52 respektive 48 procent men hela 73 procent av de 255 personer som intensivvårdats är män.

Stockholm är den klart värst drabbade regionen. Här finns cirka 1 650 konstaterade fall, vilket är 45 procent av de totalt 3 700 fallen. Västra Götaland har näst flest med 351 fall. Gotland har fortfarande noll fall, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Annons
Annons

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Foto: Tomas Oneborg

Enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, fortsätter antalet sjuka som skrivs in öka. Helgen har varit tung och vården är pressad, men sjukhuset har ännu inte nått taket för kapaciteten.

– Vågen fortsätter men har inte eskalerat riktigt. Vi har inte nått upp i taket än, men om vågen fortsätter kommer vi nå det i närtid, säger han.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Tomas Oneborg

Bristen på skyddsmaterial är fortfarande ett orosmoment och Johan Styrud är kritisk till att de får använda munskydd och skyddsförkläden som inte är lika täckande som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Danderyds sjukhus har ställt in i princip all vård utom den mest akuta för att kunna hantera fler coronasmittade.

– Vi ska börja skicka cancerpatienter till Ersta sjukhus. Det gör flera sjukhus i Stockholm, säger han.

I torsdags inledde Folkhälsomyndigheten en utvidgad testinsats där personer i Stockholm provtas utanför sjukvården. Syftet är att få ett hum om hur många som är smittade i Stockholm.

Island genomförde för några veckor sedan ett test på drygt 6 000 symptomfria personer som visade att ungefär 1 procent hade virus just då.

– Det var Island för några veckor sedan. Island ligger nog lite efter oss i utvecklingen så min gissning är att vi ligger betydligt högre. Hur mycket högre, det är svårt att veta, säger Anders Tegnell till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons